EFB-bestyrelsesformand om Hyballa: Han var den forkerte

1. Division, NordicBet Ligaen. Esbjerg møder Helsingør på Blue Water Arena i Esbjerg, lørdag den 31. juli 2021. Den nye træner for Efb Peter Hyballa har været i fokus de sidste uger.. (Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

11. august 2021

sport@radio4.dk

sport@radio4.dk

Peter Hyballa har i flere uger været i dialog med Esbjerg FB om at blive løst fra sin kontrakt, fortæller klubbens bestyrelsesformand, Michael Kalt, til Radio4.

Onsdag meldte 1. Divisionsklubben Esbjerg FB ud, at den skandaleombruste cheftræner Peter Hyballa havde sagt op, og dermed blev der sat punktum for en kaotisk periode i fodboldklubbens historie.

En periode, der efter sigende har budt på hårdhændet behandling af spillerne i form af slag, sheriffstjerner og verbale tæsk samt en overdreven træningsmængde.

Bestyrelsesformanden i EFB, Michael Kalt, erkender, at Peter Hyballa ikke var den rette mand til jobbet.

“Når du ansætter én, og de smutter efter seks ugers træning, så er det ikke den rigtige beslutning. Det er klart, at det er vores ansvar, og det er bestyrelsen ansvar – det tager vi på os”.

Michael Kalt føler, det er ret åbenlyst, hvorfor Hyballa valgte at sige stop. Han har været i modvind i medierne og i spillertruppen, hvor 21 spillere i slutningen af juli valgte at skrive et åbent brev til ledelsen, hvor der blev udtrykt stor mistillid til tyske Peter Hyballa.

“Det var en hård start for ham på grund af de sammenstød, han havde med spillertruppen. Noget var taktisk, og noget skyldtes de kulturelle forskelle. Men bølgerne rullede ind over ham. Både fra spillerne, og alt det mediepres, som kom ovenpå, og det gjorde, at han til sidst ikke følte, han succesfuldt kunne lede klubben”, siger Michael Kalt til Radio4.

“Vi ville gerne have løst problemet, men på et tidspunkt må du acceptere, at tingene ikke kan løses. Jeg fortryder de sidste par måneder, men jeg synes, at nogle af de problemer som Peter Hyballa har oplevet, det er nogle, som alle trænerer af den type ville have oplevet. Men det er klart, at Peter Hyballa optrappede nogle af situationerne på grund af hans stil”.

Spørgsmål: Er det rigtigt, Peter Hyballa har forsøgt at blive løst fra sin kontrakt i løbet af de seneste uger?

“Det er noget, han har bragt op i løbet af de sidste uger. Mens tæskene fra medierene har ramt ham, har han selvfølgelig overvejet sin situation. Nu flød bægeret over, og så blev vi ret hurtige enige om at ophæve kontrakten”, siger bestyrelsesformanden.

Når Michael Kalt ser tilbage på forløbet, så er der flere ting, han fortryder. Han står tilbage med tanker omkring, hvorvidt man i EFB skulle have tænkt sig bedre om i forhold til at sætte en træner som Peter Hyballa ind i en ”sensitiv kultur” som den danske.

“Når du (Peter Hyballa, red.) kommer med en stil, som ligger langt fra den kultur, så er der nogle spillere, som vil synes, det er godt, og nogle vil synes, det er dårligt – og det skaber jo problemer. Og det har Peter Hyballa været nødt til at navigere i”, siger Michael Kalt til Radio4.

“Det kunne vi selvfølgelig have overvejet bedre set i bakspejlet, hvorvidt det var et godt match. Vi var måske for hurtige til at sige, at fodbold er fodbold, og han skal nok tilpasse sig. Det var en fejl, og det indrømmer jeg gerne”.

Som erstatning for Peter Hyballa, har EFB ansat en anden tysker. Det er Roland Vrabec, der er 47 år og kommer fra en forholdsvis anonym tilværelse i den luxembourgske klub Progrés Niederkorn, som han blev fyret fra i november sidste år.

Men selv om der nok ikke er mange danskere, der kender Vrabec, så har EFB-ledelsen holdt øje med ham i længere tid.

“Vi kendte ham godt, og han var højt på listen. Da jeg fandt ud af, at Peter gerne ville væk, kiggede vi hurtigt mod Roland og forsøgte at lave en aftale med ham. Vi ville ikke have en periode, hvor vi skulle have en midlertidig træner i en måned – slet ikke med resultaterne in mente”.

“Vi kunne lige så godt have valgt Roland dengang i foråret. Derfor var det vores naturlige tanke, at vi skulle forsøge at hente ham”, siger Michael Kalt.

Onsdag meldte EFB desuden ud, at Brian Bo Knudsen ikke længere er direktør i klubben, og man i stedet har ansat den tidlligere sportschef i Hobro Jens Hammer Sørensen.

Peter Hyballa blev ansat som træner i Esbjerg FB i maj måned i år. Kort efter – i juli måned – kunne avisen B.T. fortælle om Hyballas hårde behandling af spillerne, og sagen begyndte at rulle derefter. Siden er både Spillerforeningen, men også Arbejdstilsynet, blevet inddraget.

I slutningen af juli sendte 21 spillere fra Esbjerg fB et åbent brev til ledelsen, hvor de udtrykte stor mistillid til tyske Peter Hyballa

Siden har det været en kamp frem og tilbage mellem spillere og ledelse. Blandt andet har den amerikanske medejer og bestyrelsesmedlem, Paul Conway, kaldt mediernes dækning for ’dårlig’ og ’en joke’.

Conway kaldte også spillernes beslutning om at sende det åbne brev for ’meget uprofessionel’.

Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix.

Afspiller nu

TALENTLAB

20:05
21:59