ECCO har fortsat forretning i Rusland: Dansk eksport af sko firdoblet

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Skrevet af

15. december 2023

Gustav Pors Olesen

gup@radio4.dk

Siden 2020 er den danske eksport af sko til Rusland firedoblet. Pilen peger på ECCO, som modsat andre skoproducenter, fortsat driver virksomhed i Rusland, siger flere kilder til Radio4 Morgen.

Rettelse: Det fremgik tidligere af artiklen, at udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen havde udtalt sig til Radio4. Det er rettelig Udenrigsministeriet, der har udtalt sig. Radio4 beklager fejlen.

Det er tal fra Danmarks Statistik, som viser, at Danmark aldrig har eksporteret så mange sko til Rusland som nu. Sidste år var det for 108 millioner kroner, og det tyder på, at omsætningen bliver endnu højere i år.

ECCO er Danmarks ubestridt største skoproducent og ifølge Jørgen Krebs, formand for brancheorganisationen Skobranchen, er ECCO den eneste danske skoproducent der fortsat eksporterer til Rusland.

ECCO har tidligere fået kritik for at fortsætte sin russiske del af forretningen og Jacob Dahl Rendtorff, Professor i virksomhedsetik på Roskilde Universitet, kalder også den fortsatte aktivitet for umoralsk.

- Rusland er en diktaturstat, som fører krig mod et andet land, og det er umoralsk at drive forretning i sådan et land. Men der er også et 'freerider' element. De andre virksomheder trækker sig fra det russiske marked, og støtter op om Danmarks politik. ECCO gør det modsatte, og det tjener de jo penge på.

Du kan høre hele interviewet med Jacob Dahl Rendtorff her:

Danmark har, sammen med andre vestlige lande, indført en lang række af sanktioner mod Rusland. Herunder også restriktioner på eksport til Rusland.

ECCOs forretning i Rusland bryder dog ikke med nogle af de restriktioner. Derfor er deres fortsatte aktivitet i landet ikke ulovlig.

Men derfor peger Jacob Dahl Rendtorff alligevel på, at ECCO bør overveje deres russiske del af forretningen.

- Man kan spørge, om ECCO skal risikere at gå fallit, hvis de dropper eksporten til Rusland. Men på den anden side er virksomheder i dag nødt til at være politiske, og de bliver udfordret på deres moralske og etiske ansvar. Her har ECCO lidt et kæmpe omdømme- og legitimitetstab.

Udenrigsministeriet oplyser til Radio4 Morgen i et skriftligt citat, at myndigheder løbende holder øje med, om danske virksomheder overholder alle gældende regler i forbindelse med forretning i Rusland.

- Men det er klart, at virksomhederne nøje bør overveje, hvordan de stiller sig - også selvom, det er en kompleks og vanskelig situation, de befinder sig i, skriver Udenrigsministeriet til Radio4 Morgen.

ECCO har afvist at stille op til interview i Radio4 Morgen. Præsenteret for tallene oplyser ECCO, at de 'intet har at tilføje'.

Virksomhedens direktør, Panos Mytaros, fortalte i marts 2022, at ECCO bliver i Rusland for at støtte sine 1840 ansatte og deres familier. Siden har direktøren ikke udtalt sig om ECCOs russiske forretning.

ECCO har 250 butikker i Rusland.

Afspiller nu

Nattevagten

00:00
01:00