Dyrenes beskyttelse: Der skal dræbes færre ræve

Skrevet af

13. oktober 2022

jna@radio4.dk

jna@radio4.dk

Reguleringsreglerne bør laves om i Danmark, mener repræsentant i vildforvaltningsrådet

Der bliver dræbt alt for mange ræve uden grund i Danmark, mener Birgitte Heje Larsen, biolog, bestyrelsesmedlem i Dyrenes Beskyttelse og medlem af Vildtforvaltningsrådet.

“I dag kan man skyde en ræv, bare fordi den findes. Vi vil have lavet reglerne om,” siger hun til Radio4.

Som reglerne er i dag, skal man søge tilladelse, hvis man vil regulere fugle i sin have. Men ikke hvis der er tale om pattedyr som for eksempel ræven. Det vil Dyrenes Beskyttelse have lavet om, siger hun.

“Hvis man skal søge en tilladelse, så skal det være velargumenteret og velbegrundet, hvorfor dyret skal reguleres. I dag kan man regulere ræve, blot fordi man mener, den gør skade.”

Som reglerne er i dag, må ræve reguleres i ni måneder af året. Det gælder for eksempel i områder med landbrug og tæt på bebyggelse.

Natursyn flytter sig

Regulering af ræve er lige nu genstand for diskussion i byen Klitmøller, der er overrendt af ræve. Nogle beboere er glade for at se dyrene tæt på, mens andre flittigt ringer til de lokale reguleringsjægere for at få dem til at fange og aflive rævene i haverne.

“Eksemplerne i Klitmøller er fantastiske, fordi det drejer sig om et natursyn, siger Jan Eriksen, der er formand for Vildtforvaltningsrådet.”

Ændringer på vej

Jan Eriksen mener, at samfundets natursyn er i forandring. Og derfor vil Vildtforvaltningsrådet, der rådgiver Miljø- og Fødevareministeriet i spørgsmål om jagt og vildtforvaltning, også tage deres eget natursyn op til diskussion.

“Det, synes jeg, vi er forpligtede til,” sig Jan Eriksen.

I den forbindelse er Vildtforvaltningsrådet nu gået i gang med at diskutere reglerne for regulering.

“Der bør være lighed mellem arterne. I dag er begrundelsen for at skyde en ræv, at den gør skade på andet fauna. Det er et interessant argument, for hvilket dyr gør ikke det,” siger formand for Vildtforvaltningsrådet, Jan Eriksen.

 

Foto: Martin Poulsen

 

Afspiller nu

DET SIDSTE MÅLTID

15:05
16:00