Dyr diesel holder fiskere på land

Fisker ved at rense dagens fangst af torsk på vej mod havn

Skrevet af

18. marts 2022

anp@radio4.dk

anp@radio4.dk

For flere fiskere her i Danmark er det lige nu dyrere at tage på arbejde end det er at blive hjemme i havnen. Grunden er de skyhøje brændstofpriser.

Og de danske fiskere er generelt meget pressede af høje brændstofpriser, når fiskekutterne skal på vandet, fortæller Danmarks Fiskeriforenings formand Svend-Erik Andersen:

“Det er en helt uholdbar situation. Hvis det fortsætter i den retning og fortsætter med sanktioner, så er det nødvendigt at have økonomisk hjælp til fiskerierhvervet, hvis man vil have en fortsat forsyning af fødevarer fra fiskeriet,” siger Svend-Erik Andersen til Radio4 Morgen.

En af de fiskere, der ikke kommer på havet lige nu, er Henrik Terpet, der fisker rejer med base i Skagen.

Han har – sammen med sin besætning på 13 mand – den seneste uge ligget bomstille i havnen, fordi det er for dyrt at tage af sted:

“Det er jo ikke særligt sjovt i øjeblikket. Med de dieselpriser, der kommer nu, kan det ikke betale sig at sejle ud. For hver krone, dieselen er steget literen, belaster det os med cirka 1,6-1,7 millioner kroner om året bare i driftsudgifter,” siger Henrik Terpet til Radio4 Morgen.

Hør hele interviewet med fisker Henrik Terpet her:

Fiskeriordfører for Socialdemokratiet, Kasper Roug, mener, at fiskeriet står i samme situation som mange andre erhverv:

“Vi bliver nødt til at slå koldt vand i blodet. Det er meget tidligt og hurtigt, og der er kun gået tre uger af krigen. Vi bliver nødt til at se på, hvad virkningen af det bliver. Der er ikke tradition for, at man i Danmark giver erhvervsstøtte direkte til erhverv på baggrund af brændstofpriser. Lad os holde øje med krisen og håbe på det bedste lige nu. Og det er noget, vi selvfølgelig vil tage alvorligt, hvis det trækker ud,” siger Kasper Roug til Radio4 Morgen.

Hør interviewet med Kasper Roug i Radio4 Morgen her:

Foto: Lars Laursen/Biofoto/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

EKSPERIMENTET PÅ MIDTEN

07:05
08:00