Døde efter ætsningsskader: Bosted ventede 50 minutter med at søge hjælp  

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Skrevet af

13. juni 2024

Jais Nørgaard Alstrøm

jna@radio4.dk

Cordelia Weber

ancow@radio4.dk

Interne dokumenter afslører, at ansatte var længe om at søge lægehjælp. Kommune er stærkt kritisk og kalder det omsorgssvigt 

Klokken 8.45 den 28. april fandt en ansat på bostedet HabitusHuset Ny Mårumvej en ung handicappet kvinde, smurt ind i afføring og med store ætsningsskader på kroppen. 

Nu viser interne dokumenter fra opholdsstedet, som Radio4 er kommet i besiddelse af, at der gik mindst 50 minutter før de ansatte ringede efter hjælp til 30-årige Nanna Kirstine Dahl.

En oplysning, der giver anledning til skarp kritik fra Hvidovre Kommune, som havde placeret Nanna Kirstine Dahl på bostedet.

- Jeg synes, de svigter omsorgen for Nanna i de 50 minutter. Kombinationen af, at hun fremstår med tydelige skader på kroppen og lugten af kemi gør, at de skal ringe til lægen med det samme, siger Tine Larting, der er direktør i kommunen. 

Døde efter ætsningsskader

TV2 Kosmopol har tidligere beskrevet, hvordan 30-årige Nanna Kirstine Dahl blev lagt i respirator på Rigshospitalet på grund af de skader, hun fik i slutningen af april. 

Nanna Dahl svævede den følgende måned mellem liv og død, og døde lørdag den 1. juni af følgevirkninger til sine skader. 

Direktør i Habitus Martin Godske afviser at svare på, hvorfor der gik 50 minutter før bostedets ansatte ringede 1813, da de fandt Nanna Kirstine Dahl.

- Vi ved ikke hvad der er sket og kan ikke sige yderligere om sagens indhold før politiets undersøgelse er færdig, oplyser han i et skriftligt svar. 

Det har dermed ikke været muligt at få svar på, om Habitus, der driver 28 bosteder for handicappede unge og voksne, har faste procedurer for, hvornår personalet skal ringe efter hjælp ved mistanke om ætsningsskader.

Skiftende forklaringer

Ifølge Anja Huusom, der er overlæge med speciale i kemiske forbrændinger ved Giftlinjen, bør man kontakte lægen med det samme, hvis der kommer sår.

- I det øjeblik, hvor det bliver ved med at gøre ondt, og man kan se, der er sår, så skal man ringe 1813 med det samme. Det, at der kommer sår, er tegn på, at der er sket en stor skade, siger hun. 

Af bostedets interne notater, som Radio4 er i besiddelse af, fremgår det, at Nanna Kirstine Dahls ben og baller næsten var hudløse, og at hun havde udslæt i ansigtet, da hun blev fundet. 

Og i bostedets redegørelse til Socialtilsyn Hovedstaden, beskrives det, hvordan den ansatte, der fandt Nanna Kirstine Dahl ‘registrerer en uvanlig lugt af kemi og hvide aflejringer på gulvet i badeværelset.’

Ifølge bostedets egne optegnelser ringede den ansatte med det samme 1813, men i den officielle redegørelse til Socialtilsynet blev opkaldet først foretaget 50 minutter senere.

Samtidig fremgår det også af akter i sagen, at de ansatte var meget uenige om, hvordan de skulle reagere, da de fandt Nanna Kirstine Dahl. 

En ansat var i chok og ville ringe 112, hvorimod den ansatte, der endte med at ringe 1813, højt sagde til sin daglige leder, mens de talte i telefon sammen: “jeg skal nok lade være med at overdramatisere”.

Der er altså flere forskellige versioner af, hvad der foregik den morgen, hvor Nanna Kirstine Dahl blev fundet alvorligt skadet, og det møder også kritik fra Hvidovre Kommune, der især undrer sig over, hvordan Nanna Kirstine Dahl kunne komme til skade, når hun burde være under opsyn hele tiden. 

Politiet er gået ind i sagen

- Derfor har vi også politianmeldt forholdet. Når vi har en beboer, der på det tidspunkt var kommet så alvorligt til skade, og vi ikke kan få en forklaring, så er vi nødt til at skride til politianmeldelse for at få den forklaring. Også fordi vi skal kunne fortælle de pårørende, hvad der er sket med deres datter. Vi tror ikke, der er sket noget strafbart, men vi kan ikke udelukke det, siger Tine Larting, direktør i Hvidovre Kommune.

Nanna Kirstine Dahl havde downs syndrom og diagnosen infantil autisme. Hun havde intet sprog og kunne derfor ikke forklare, hvad der var sket hende. 

HabitusHuset Ny Mårumvej, hvor Nanna Kirstine Dahl boede, er nu lukket som følge af sagen, men koncernen Habitus driver fortsat 28 bosteder fordelt i hele landet med plads til 278 handicappede unge og voksne.

Koncernen, der specialiserer sig i autisme, modtager årligt millioner af skattekroner og havde ifølge seneste regnskab en omsætning på 400 millioner. 

Men Nanna Kirstine Dahls død får nu Hvidovre Kommune til at sætte spørgsmålstegn ved brugen af Habitus. 

- For nu betragter vi den ulykkelige hændelse som en enkeltstående hændelse, men der er ingen tvivl om, at det har givet os en ganske alvorlig bekymring for koncernen som helhed. Vi har alvorlige betænkeligheder ved Habituskoncernen, som det er lige nu, siger Tine Larting, der finder hele sagen “fuldstændig uforståelig”.

- En ting er, at der er sket, hvad vi må antage er en tragisk ulykke, men jeg er helt uforstående for, at man ikke ved, hvad der er sket,” siger hun.  

 

Afspiller nu

Tar jeg fejl?

10:05
12:00