DMI varsler forhøjet vandstand på op til 2,4 meter

Stormflod med ekstremt høj vandstand i Bogense, d. 17/1 2022.

Skrevet af

19. oktober 2023

redaktion@radio4.dk

redaktion@radio4.dk

Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, har allerede tidligere på ugen forberedt danskerne på “meget farligt vejr” den kommende weekend langs flere kyster.

Torsdag har DMI opjusteret varslet om forhøjet vandstand og melder at vandstanden forventes at kulminere natten til lørdag i den sydlige del af Lillebælt, hvor den kan komme op til 2,4 meter over normal vandstand.

Det beretter DMI på sin hjemmeside og det sociale medie X.

Den vestlige del af Østersøen samt området omkring Køge Bugt kan forvente vandstand på 140 til 200 cm over normal vandstand.

Den forhøjede vandstand skyldes flere faktorer. Meget vestenvind de sidste dage har presset store mængder vand fra Nordsøen ind i Østersøen. Den store vandmængde er nu på vej tilbage ud i Nordsøen.

Det skriver DMI.

Til Radio4 fortæller vagtchef hos DMI, Henning Gisselø, at stormfloden bliver en slem en af slagsen.

– Vi lægger op til, at det kan blive en af de værste stormfloder, når vi kommer over på den anden side af weekenden. Det bliver voldsomt, især i den sydlige del af landet og Sydfyn.

Ifølge Henning Gisselø tyder alle prognoser på, at det kommer til at være den sydlige del af landet, som bliver hårdest ramt.

Hør interviewet med Henning Gisselø her:

– Nord for Lillebælt, Storebælt og Øresund forventer vi ikke specielle problem med forhøjet vandstand. Det er fordi, vandet skal igennem de tre bælter, at vi får de problemer.

På baggrund af DMI’s varsling om “farligt vejr” opfordrer Syd- og Sønderjyllands Politi borgere i de berørte områder til at forlade deres hjem senest fredag morgen.

 

Foto: Kent Rasmussen/Gonzales Photo/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

NYHEDERNE PÅ RADIO4

14:00
14:05