DF’s folketingsgruppe er mere end halveret siden valg

Morten Messerschmidt efter gruppemødet. Pia Kjærsgaards 75 fødselsdag falder samme dag, som flere partimedlemmer har meddelt at de forlader Dansk Folkeparti på grund af formand Morten Messerschmidt. Tirsdag 22. februar 2022.

Skrevet af

25. juni 2022

redaktionen@radio4.dk

redaktionen@radio4.dk

Fredag forlod to folketingsmedlemmer Dansk Folkeparti, og lørdag morgen følger Søren Espersen trop.

Det seneste halve år har Dansk Folkeparti mistet en række profiler i både folketingsgruppen, hovedbestyrelsen og sekretariatet på Christiansborg.

Efter formandsopgøret 23. januar, der sluttede med, at Morten Messerschmidt vandt med knap 60 procent af stemmerne, har den nye formand forsøgt at få ro i partiet. Roen er dog svær at få øje på.

Fredag forlod både Peter Skaarup og Jens Henrik Thulesen Dahl partiet, og lørdag morgen følger Søren Espersen.

Dermed har DF mistet over halvdelen af partiets folketingsmedlemmer siden det seneste folketingsvalg i 2019. Her var der 16 medlemmer – nu er de nede på syv.

Her er et overblik over, hvem der har forladt partiet, efter at Morten Messerschmidt er trådt til som partiformand:

10. februar:

Steen Thomsen stopper som DF’s partisekretær. En partisekretær er bindeleddet mellem partiets medlemmer i Folketinget og baglandet. Han er fortsat medlem af partiet. Rollen som partisekretær overtages af Messerschmidt-støtten Jens Vornøe.

11. februar:

Det tidligere folketingsmedlem Martin Henriksen forlader partiet. Han og Merete Dea Larsen havde et par uger forinden tabt valget om formandsposten til Messerschmidt. Henriksen var i mange år DF’s profilerede udlændingeordfører.

21. februar:

Folketingsmedlemmerne Bent Bøgsted, Liselott Blixt, Karina Adsbøl og Lise Bech forlader DF. De kan ikke forlige sig med Morten Messerschmidts ledelsesstil og siger, at partistifter Pia Kjærsgaard skaber dårlig stemning og “voksenmobber”. De fortsætter som løsgængere.

22. februar:

Folketingsmedlem Hans Kristian Skibby forlader DF. Han siger – lige som de fire andre folketingsmedlemmer – at det er Morten Messerschmidts ledelse og Pia Kjærsgaard, der er årsagen.

Pressechef Jesper Beinov oplyser, at han har opsagt sin stilling per 1. april, fordi han har fået et nyt job.

26. februar:

Folketingsmedlem Marie Krarup forlader DF. Hun har længe ytret sig kritisk om Messerschmidt og flere gange truet med at forlade partiet. Senest vil Krarup ikke acceptere at få mundkurv på omkring Rusland, der har invaderet Ukraine. Krarup har tidligere talt positivt om Rusland.

24. juni:

Folketingsmedlem Jens Henrik Thulesen Dahl forlader Dansk Folkeparti. Han siger, at han har forsøgt at bakke op om Morten Messerschmidt som formand og at skabe ro i partiet, men konstaterer, at den interne uro fortsætter. Han overvejer nu at melde sig ind i Danmarksdemokraterne, som den rigsretsdømte og tidligere udlændingeminister Inger Støjberg har stiftet.

Den mangeårige gruppeformand, Peter Skaarup, som var med til at etablere Dansk Folkeparti i 1995, meddeler, at han har meldt sig ud. Han har mistet tilliden til ledelsen, siger han. Peter Skaarup vil gerne stille op som folketingskandidat for Danmarksdemokraterne ved næste valg, hvis partiet bliver opstillingsberettiget, oplyser han.

25. juni:

Tidligere næstformand Søren Espersen skriver på Twitter, at han melder sig ud af partiet. Der er “mange årsager”, lyder det.

Han fortsætter som løsgænger i Folketinget, siger han til Berlingske.

Han afviser ikke en mulig fremtid i Danmarksdemokraterne, men siger til avisen, at “det er jo så lidt, vi ved om det parti”.

“Det, som jeg har brug for nu, er simpelthen bare lige et pusterum, fordi det har været så følelsesbetonet for mig med denne her udmeldelse, og fordi jeg har været medlem af det her parti fra starten,” siger Espersen til Berlingske.

Afspiller nu

VERDENS BEDSTE

18:05
19:00