DF vil stramme reglerne for udgang; Enhedslisten vil ikke

Sønder Omme statsfængsel. Åbent fængsel. Hovedvejen ned gennem fængselsområdet og en lyseblå bygning.

Skrevet af

24. januar 2023

mabo@radio4.dk

mabo@radio4.dk

Det skal være sværere for de indsatte i landets fængsler at få lov til at komme på udgang.

Sådan lyder det fra Dansk Folkepartis retsordfører Peter Kofod.

“Jeg synes, det er helt åbenlyst, at her er noget vi skal tage fat i og kigge på og også få løst. Fordi sagen er den, at den her formodede drabsmand ikke skulle have gået fri,” siger han til Radio4.

Peter Kofods udtalelse kommer, efter vi på Radio4 kunne fortælle, at den formodede gerningsmand til drabet på en 26-årig mand i Kolding nytårsnat er en voldsdømt indsat, der var på udgang fra Sdr. Omme Fængsel i Jylland.

Det har Radio4 fået bekræftet af flere af hinanden uafhængige kilder.

“Han skulle jo ikke have gået rundt i byen og begået den forbrydelse, som politiet mener, han har begået. Han er ikke dømt endnu, men han skulle have siddet i fængsel. Han har begået en hård forbrydelse, han har fået en relativt lang straf, og dén skulle han sidde og afsone. Han skulle ikke gå rundt i byen og kunne begå ny kriminalitet,” siger Peter Kofod, retsordfører for Dansk Folkeparti.

Hør interviewet med Peter Kofod, retsordfører for Dansk Folkeparti, her: 

Men at reglerne skal strammes, det mener Rosa Lund, der er retsordfører for Enhedslisten, ikke.

“Jeg tror at alle gerne vil undgå den her slags situationer i fremtiden, altså drab. Men det at stramme reglerne for udgang er ikke løsningen. Vi kan lave lovgivning på baggrund af enkeltsager på den her måde,” siger hun til Radio4.

Hun tror derimod, at det er vigtigt, at de indsatte kommer på udgang.

“Fordi der er sket den her tragiske ting, kan vi ikke straffe alle andre indsatte. Udgangen er en meget vigtig del af det at kunne blive resocialiseret; det at kunne komme ud og være en del af samfundet igen, når man er færdig med at afsone sin straf. Og hvis vi fjerner den mulighed, så risikerer vi faktisk, at der kommer flere kriminelle. Derfor er jeg meget bekymret for at skulle ændre i udgangsreglerne i kriminalforsorgen på baggrund af én sag,” siger hun.

Hør interviewet med Rosa Lund, der er retsordfører for Enhedslisten, her:

Rosa Lund kan altså ikke se et behov for at stramme regler, der ifølge hende allerede er stramme.

“Jeg stoler fuldt ud på de vurderinger, Kriminalforsorgen laver og reglerne ift. udgang. Vi har meget stramme regler for indsatte i Danmark i forvejen, så jeg har svært ved at forestille mig, hvordan de skal kunne blive endnu strammere. Derudover skal vi også tænke på, at selvom man er indsat, så har man også rettigheder. Og en af de rettigheder er, at man har ret til udgang.”

I de åbne fængsler kan indsatte normalt få udgang til besøg hos familien efter typisk 30 dages ophold. Indsatte i lukkede fængsler og arresthuse skal have afsonet mindst 1/4 af straffen, før de kan få udgang. Og så er der de såkaldte dronningedage: I forbindelse med jul og/eller nytår kan en udgang nemlig forlænges med op til 2 dage.

Man får kun lov til udgang, hvis personalet ikke mener, at man vil prøve at flygte, begå ny kriminalitet eller på anden måde misbruge udgangen.

Den sigtede i drabssagen fra Kolding nægter sig skyldig.

 

 

Afspiller nu

NATTEVAGTEN

23:00
01:00