Det klinger hult, når Dansk Folkeparti kæmper for at bevare ytringsfriheden i sin nuværende form.
Sådan falder ordene fra tidligere DF-medlem og nuværende løsgænger i Hjørring Kommune Erik Høgh-Sørensen, efter at regeringen er kommet med et forslag om at forbyde koranafbrændinger.
For tilbage i 2019 tillod Dansk Folkeparti ikke Erik Høgh-Sørensen at brænde en koran af, mens han stadig var medlem af partiet.
Det havde han ellers varslet, skulle der komme et terrorangreb på dansk jord.
Da holdningen om ikke at lade partimedlemmer brænde koraner af stadig gør sig gældende i partiet i dag, mener Erik Høgh-Sørensen, at Dansk Folkepartis kamp ikke sker på et ordentligt grundlag.
– Jeg finder det underligt at kæmpe for en rettighed, som medlemmerne i sidste ikke må benytte sig af, fortæller Erik Høgh-Sørensen til Radio4 og tilføjer:
– Jeg mener ikke, det tilkommer andre at bestemme, hvordan man skal ytre og om hvad. Så hvis nogle har lyst til at brænde koraner af, bør man ikke fordømme andre for det, fortæller han.
Dansk Folkepartis partisekretariat afviste i 2019 Erik Høgh-Sørensens varsel om en koranafbrænding og udtalte:
– Vi brænder ikke koraner af i Dansk Folkeparti.
Du kan høre interviewet med Erik Høgh-Sørensen her:
Hos Dansk Folkeparti mener udenrigsordfører Anders Vistisen ikke, at partiet indskrænker ytringsfriheden ved at afvise medlemmer, der ønsker at brænde en koran af.
– Vi ønsker i Dansk Folkeparti ikke, at medlemmerne brænder koraner af. Men der er ikke tale om noget forbud, da vi ikke vil tage folks rettigheder fra dem. Vi synes bare, det ville være bedre, hvis medlemmerne læste koranen i stedet for at brænde den, fortæller han.
Anders Vistisen fremhæver, at det blot handler om, at koranafbrændinger fra partimedlemmer ikke flugter med partiets værdier.
– Som parti kommer vi aldrig til at stå og brænde koraner af. Hvis det alligevel skulle ske, må Hovedbestyrelsen vurderer, hvilken konsekvens det skal have. Men jeg så episoden i 2019 som et typisk stunt fra Erik Høgh-Sørensen, der i sidste ende ikke rummede noget principielt. Og han endte jo heller ikke med at gøre det – nok fordi, at ingen partifæller bakkede op om det, siger han.
Du kan høre interviewet med Anders Vistisen her:
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix