Der er rester af pesticider i over halvdelen af drikkevandsboringerne

Drikkevand torsdag den 16. marts 2022. Miljøministeriet vil næsten fordoble det antal PFAS-stoffer, der testes for i drikkevandet.. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

14. maj 2023

sudi@radio4.dk

sudi@radio4.dk

Den er gal med drikkevandet i over halvdelen af drikkevandsboringerne, her er der fundet pesticidrester i de første tre måneder af i år. Det viser nye tal fra Geus, De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, som har en landsdækkende database for drikkevand, oplyser Danmarks Naturfredningsforening. Der er fundet rester af pesticider i 54,6 procent af boringerne, og i 13,2 procent af boringerne er det over grænseværdien. Der er lavet i alt 692 boringer fra januar og marts måned i 2023.

“Det understreger, at vi står med en meget bekymrende tendens, og at handling for drikkevandet haster voldsomt,” siger Maria Reumert Gjerding, der er præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

Ifølge hende er man blevet bedre til at teste og måler for flere stoffer, og tallene er dybt alarmerende, mener hun.

“Derfor vil vi have forbudt brug af sprøjtegift på alle områder i Danmark, hvor fremtidens drikkevand er. Det kræver, at vi tager store arealer ud af konventionel landbrugsdrift og indfører et sprøjteforbud,” siger hun.

Danmarks Naturfredningsforening vil gerne have, at det bliver kortlagt, hvor Danmarks grundvandsmagasiner ligger, og hvor drikkevandet dannes. Hun mener dog ikke, at vi behøver være bange for at drikke vand fra hanen.

“Gud ske tak og lov har vandværkerne godt styr på det. De sender ikke drikkevand ud til forbrugerne, hvor stofferne har overskredet grænseværdien, men den fremtidige forsyningssikkerhed er derimod truet,” siger hun.

Hør hende i nyhederne på Radio4:

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

RADIO4 EFTERMIDDAG

12:05
14:00