De omgår sanktionerne: "Vi sender Danfoss til Rusland hver eneste uge”

FOTO: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix

Skrevet af

19. august 2024

Jeppe Reedtz Husted

jrh@radio4.dk

Virksomheder i Kina, Tyrkiet og flere andre lande deltager i omgåelse af EU-sanktioner ved at sælge højprioritetsprodukter fra Danmark til Rusland. "Russia is big business,” siger en. 

Tyrkiske og kinesiske virksomheder spiller en afgørende rolle, når højt sanktionerede danske produkter ender i Rusland. 

Det kan RADIO IIII fortælle på baggrund af interviews med flere personer involveret i handlen, opslag på sociale medier og oplysninger fra de russiske toldmyndigheder. 

- Det er ikke svært. Det er nemt, siger en kvindelig ansat i kinesiske Dongguan Ouke Automation om eksporten til Rusland. 

I mindst 14 tilfælde fra september til december sidste år sendte virksomheden varer fra Danfoss omfattet af en liste over sanktionerede højprioritetsprodukter, der ifølge EU bruges i russiske våbensystemer og landets militære industri, til Rusland. 

Omgåelsen af sanktionerne er fortsat lige siden. 

- Vi eksporterer Danfoss-produkter til Rusland hver uge, siger den kvindelige ansatte, der kalder handlen med Rusland “en god forretning”. 

Dongguan Ouke Automation og andre mellemmænd opererer under lempeligere lokale regler, der betyder, at sanktionsomgåelse kan foregå ganske lovligt. 

- Vi har ikke nogen form for vanskeligheder med at sende noget til Rusland eller Kina eller andre lande, der er omfattet af handelsbegrænsninger, siger en mandlig ansat i tyrkiske Aksell Uluslararasi. 

Udover højtsanktionerede Danfoss-produkter har de sendt varer fra en lang række andre danske virksomheder til det russiske firma Dalkos. 

I juni afslørede det uafhængige medie iStories, hvordan Dalkos leverer komponenter til flere af Ruslands største våbenfabrikker. 

Danfoss har ingen kommentarer til mellemmændenes udtalelser, men skriver i en mail, at de "ikke ønsker salg i Rusland", ligesom de har indført kontraktklausuler med deres kunder, som har til hensigt at forbyde videresalg til Rusland.

Fordyrende agenter 

Selvom handlen med sanktionerede danske varer til Rusland ifølge de involverede finder sted uden problemer, er der fordyrende mellemled. 

Dongguan Ouke Automation forklarer eksempelvis til RADIO IIII, at de “ikke modtager betalinger fra Rusland”. Deres russiske kunder benytter i stedet en agent i Tyrkiet eller “andre lande tæt på dem” til at sørge for betalingen imod et gebyr. 

En sådan agent, russiske Pavel Pertsov, har igennem en virksomhed registreret i Kirgisitan, Peretsvo LLC, været involveret i importen af kommunikationsudstyr fra danske Procom, viser oplysninger fra de russiske toldmyndigheder. 

I en gruppe på beskedtjenesten Telegram, “Import til Rusland”, tilbyder Pertsov at klare “betalinger til lande, der ikke accepterer midler fra Rusland” imod en “kommission” på 4,5 procent.  

Han kan også arrangere importen, så den russiske “slutmodtager” ikke fremgår af de officielle dokumenter, lyder det i flere opslag fra juli. 

Overfor RADIO IIII benægter han alt. 

- Vi sender ikke til Rusland. Vi arbejder ikke med Rusland, siger Pavel Pertsov. 

Dongguan Ouke Automation, Aksell Uluslararasi eller Peretsvo LLC er ikke omfattet af sanktioner i EU. 

Afspiller nu

Aften

18:05
21:00