Danske Skoleelever: Krav om højere karakterer vil presse danske unge endnu mere

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Skrevet af

24. april 2024

Benjamin Hørlück Munk

ben@radio4.dk

Det er en dårlig idé at hæve adgangskravet, så man fremover skal have mindst syv i karaktergennemsnit for at blive optaget på en gymnasial uddannelse. Det siger Laura Drachmann Poulsen, der er formand for Danske Skoleelever, til Radio4 Morgen.

- Jeg oplever, at der på nuværende tidspunkt er rigtig mange unge mennesker, der føler sig presset i forhold til karakterer og i forhold til det, de skal præstere. Og hvis vi hæver karaktersnittet for at komme ind på en gymnasial uddannelse, så vil det betyde, at der er endnu flere, der føler et større pres. Jeg tror derimod, man kunne gøre meget godt ved at lave nogle attraktive alternativer og ved at oplyse os elever om de alternativer.

Det er Dansk Industri og Dansk Metal, der foreslår at hæve adgangskravet til det almene gymnasium og HHX. Det er på tide at lave nogle fundamentale ændringer af de danske ungdomsuddannelser, fordi der er alt for mange, der ikke ved, hvad de vil, når de får studenterhuen på. Derfor foreslår Kasper Palm, der er forbundssekretær i Dansk Metal, at man udvider den to-årige gymnasiale uddannelse, HF, så man, ud over at få en gymnasial uddannelse, gør det muligt at fortsætte på en erhvervsuddannelse. Det siger han til Radio4 Morgen.

- I dag bliver man på HF gjort klar til professionsuddannelserne, det vil sige sygeplejerske, skolelærer, pædagog. Her, synes vi, man bør udvide den fagpakke, så man får en studentereksamen, men også bliver gjort klar til erhvervsuddannelserne.

- For at komme ind på HF skal man have et karaktergennemsnit på fire. Det vil vi gerne holde fast i. Men vi synes også, at der er for mange, der vælger det almene gymnasium, uden at have en holdning til, hvad de gik ind til. Vi kan også se, at der er for mange, som ikke kommer i gang med noget tre år efter, de har fået en studentereksamen. Derfor vil vi gerne lave et alternativ til det almene gymnasium.

Kasper Palm understreger, at man med forslaget ikke ønsker at lukke nogle døre for de unge mennesker. Tværtimod, mener han, at man åbner flere. Samtidig vil det formentlig betyde, at flere vil vælge en erhvervsuddannelse:

- HF-uddannelsen fortæller netop til den gruppe, der ikke kan komme på en gymnasial uddannelse med syvtallet, at man kan få en anden gymnasial uddannelse end STX.

Laura Drachmann Poulsen synes, det er vigtigt, at man åbner flere døre, og at unge mennesker har mulighed for at vælge noget andet end en klassisk gymnasial uddannelse, men hun mener ikke, at et højere adgangskrav er vejen frem:

- Jeg tror ikke, at det, der skal til for at få flere til at vælge en erhvervsuddannelse, er at sørge for, at færre har muligheden for at komme ind på en gymnasial uddannelse. Man skal oplyse os og åbne nogle døre, og det gør man ikke ved at lukke døren til gymnasiet. Jeg tror ikke, vi rykker på nogle af vores billeder af, hvad vi gerne vil med vores arbejde senere hen. Jeg tror, det er vigtigt, at vi brænder for det, vi laver – og at vi kan træffe nogle valg på et oplyst grundlag.

Du kan lytte til debatten mellem Laura Drachmann Poulsen og Kasper Palm her:

Afspiller nu

NATTEVAGTEN HIGHLIGHTS

01:10
02:10