Danske Regioner vil fjerne egenbetaling for sygetransport

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Skrevet af

11. april 2024

Benjamin Hørlück Munk

ben@radio4.dk

Anne Sofie Feld

afel@radio4.dk

Det skal være slut med at betale for transport til midlertidige pladser på et plejehjem.

Det foreslår Danske Regioner i et nyt nærhedsudspil, som bliver præsenteret i dag på Regionernes Politiske Topmøde i Aarhus.

Radio4 Morgen har tidligere fortalt, at syge ældre i nogle kommuner risikerer at stå med en regning på op mod 8.000 kroner, hvis de er så dårlige, at de skal med en ambulance for at kunne modtage kommunal sygepleje på et plejecenter. Kommunerne er nemlig ikke forpligtede til at betale for transporten.

Og det er helt urimeligt, siger Christoffer Buster Reinhardt, der er regionsrådsformand i Region Hovedstaden for Det Konservative Folkeparti og formand for udvalget for det nære sundhedsvæsen i Danske Regioner, til Radio4 Morgen:

- Vi synes, det er urimeligt og tosset med brugerbetaling. Vi synes, at det er en helt naturlig del af den pleje og sundhedsbehandling, man får, at man også skal kunne komme på en midlertidig plads på et plejecenter.

Hvis en patient skal transporteres til behandling på et hospital, så skal man i dag ikke selv betale noget. Det skyldes, at hospitalerne hører under Sundhedsloven.

Men fordi kommunerne hører under Serviceloven, så er de ikke forpligtede til at betale for transporten. Det er dét, som Danske Regioner gerne vil have lavet om på.

Lyt til hele interviewet med Christoffer Buster Reinhardt her:

 Da Gitte Kjeldsens dengang 92-årige mor var blevet opereret for to brud i ryggen, ringede hun til kommunen for at høre, hvornår en ambulance kunne transportere hendes mor til en midlertidig plads. Her fik hun at vide, at hun selv skulle bestille og betale for en ambulance ved Falck. Det endte med, at Gitte Kjeldsen selv kørte sin mor for at undgå at stå med regningen.

- Jeg blev så vred, at jeg tænkte, at det her skal simpelthen laves om. Min mor har os, så hun skal nok klare sig, men det er ikke i orden overfor andre, siger Gitte Kjeldsen til Radio4 Morgen.

Afspiller nu

NOTESBOGEN

04:05
05:00