Dansk virksomhed beholder opsigtsvækkende logo i protest: Vil ikke lade Putin stjæle et bogstav

TOPSHOT - A protester paints the "Z" sign on a street, in reference to Russian tanks marked with the letter, during a rally organised by Serbian right-wing organisations in support of Russian invasion in Ukraine, in Belgrade March 4, 2022. - Around a thousand Serbian ultra nationalist supporters marched in Belgrade in support of the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Andrej ISAKOVIC / AFP)

Skrevet af

29. marts 2022

sks@radio4.dk

sks@radio4.dk

Det 26. bogstav i det danske alfabet, Z, er blevet centrum for hed debat på grund af krigen i Ukraine.

Bogstavet er de seneste par uger blevet set på kampvogne, i russiske byer og på flag.

Det har blandt andet fået flere tyske delstater til at forbyde brugen af Z som offentlig støtte til Ruslands invasion af Ukraine. Man kan nemlig nu blive straffet med en bøde eller op til tre års fængsel, hvis det er tilfældet.

Her i Danmark har netmediet Zetland allerede ændret sit logo for ikke at blive kædet sammen med den russiske brug af Z’et. Og også det schweiziske forsikringsselskab, Zurich Insurance, har ændret logo for ikke at have et stort Z som logo – nu er logoet blot “Zurich”.

Men det er ikke alle virksomheder, der ønsker at gå ned ad den vej.

“Vi lytter mere til forbrugerne, end vi lytter til Putin. Nogen har kapituleret og tilladt Putin at stjæle Z’et fra alfabetet, men vi tilhører modstandsbevægelsen, så vi vil kæmpe for det så længe som muligt. Det er dog klart, at det er forbrugerne, som vi i sidste ende lytter til,” siger Palle Lorenzen, direktør for Zelected Foods, der producerer madvarer.

Hør hele interviewet med Palle Lorenzen, direktør i Zelected Foods, der ikke vil af med Z’et, her:

Zelected Foods’ logo er en sort cirkel med et hvidt Z i midten.

Ukraines udenrigsminister, Dmytro Kuleba, har også opfordret alle lande til at kriminalisere brugen af “Z” som symbol. Og ifølge Valentyna Shapovalova, der forsker i medievidenskab på Københavns Universitet med fokus på russiske medier og propaganda, så skal modstanden mod Z’et blandt andet findes i fortiden.

“Det er blevet sammenlignet med hagekorset. På sociale medier er der flere memes, hvor Z’et bliver sidestillet med hagekorset. Jeg kan godt forstå sammenligningen netop fordi, det fylder så meget i Rusland og i krigsførelsen,” siger hun.

Hør hele interviewet med Valentyna Shapovalova, forsker i medievidenskab på Københavns Universitet med fokus på russiske medier og propaganda, om Z’et som russisk symbol, her:

Eksperter peger på, at Z’et enten betyder “zapad”, der på russisk betyder “vest” eller “za pobedu”, som betyder “for sejr”.

Men for Palle Lorenzen kan det hurtigt blive en glidebane at se sig sur på et bogstav.

“Jeg håber ikke, vi skal til at lære vores børn, at en zebra skal hedde en ebra, eller at man skal til at køre i en Mercedes-Ben. Ham Putin skal have noget modstand for ellers bliver han bare ved. Hvis det næste bogstav, han erobrer, er et “D”, hvad skal Danmark så hedde?” spørger han retorisk.

Det er i øvrigt ikke første gang, at en virksomhed ændrer navn på grund af krig og konflikt. I 2016 ændrede en aarhusianske fødevarevirksomhed navn fra ISIS til EASIS. Det skete, fordi navnet ifølge virksomheden ville minde for meget om Islamisk Stat, der også blev kaldt netop ISIS.

Afspiller nu

SPORTSKAOS

11:05
12:00