Dansk virksomhed afgørende for russisk milliardindustri

Terkel Broe Christensen/Ritzau Scanpix

Skrevet af

15. juli 2024

Jeppe Reedtz Husted

jrh@radio4.dk

Befrugtede fiskeæg for millioner sendes fra Danmark til dambrug i Rusland. Den russiske milliardindustri erkender selv, at de er “kritisk” afhængige af import. Flere opfordrer til at stoppe handlen. 

En dansk virksomhed, der i løbet af de seneste otte år har deltaget i offentligt støttede udviklingsprojekter med flere universiteter, bidrager igennem deres eksport med at løse en ”kritisk afhængighed” for en russisk milliardindustri.

Det viser oplysninger fra de russiske toldmyndigheder, som Radio4 har fået indsigt i.

I 2023 solgte virksomheden AquaSearch befrugtede fiskeæg til russiske dambrug for mere end 10 mio. kr. mod en årlig eksport på under en million kroner i årene op til invasionen af Ukraine.

- For befrugtede æg (...) er sektorens afhængighed af import fortsat kritisk, konkluderede den russiske brancheorganisation for fiskeopdræt, Rosrybkhoz, tidligere på året.

Æggene er afgørende for at kunne opdrætte fisk.

Rosrybkhoz fremhævede selv, at importen fra Danmark var øget, og ifølge et privat russiske konsulenthus, AgriCons, opnåede de danske æg i starten af 2023 en markedsandel på 43 pct..

Eksporten møder kritik.

- Dansk Akvakultur tilskynder til at al eksport omlægges til andre markeder, skriver den danske brancheforening for dambrug, DAPO, til Radio4.

Foreningen, der tæller AquaSearch blandt sine medlemmer understreger, at “stort set alle virksomheder har omlagt til andre markeder efter Ruslands invasion”.

Landbrug & Fødevarer, der dækker hele fødevarebranchen i Danmark, kommer med samme opfordring.

- Vi tager klart afstand fra Ruslands ulovlige invasion af Ukraine, og vi opfordrer til, at man ikke har forretningsmæssige aktiviteter med Rusland, siger direktør Flemming Nør-Pedersen.

AquaSearch har ikke ønsket at kommentere oplysningerne overfor Radio4.

- Moderne nyhedsformidling er for de fleste mediers vedkommende forhåndsindtagen, unuanceret og overfladisk med en ofte tilsigtet negativ vinkling, skriver virksomhedens direktør og medejer, Torben Nielsen, i en mail om årsagen.

Akvakultur udgør ifølge den føderale fiskeristyrelse i Rusland, Rosrybolovstvo, ”en drivkraft i udviklingen af fiskeproduktionen” i Rusland, som sidste år eksporterede fiskeprodukter for et tocifret milliardbeløb.

Dambrugene er bl.a. sikret adgang til billige lån i kraft af et dekret fra Vladimir Putins premierminister.

AquaSearch har siden 2017 deltaget i mindst tre udviklingsprojekter med DTU, Københavns Universitet og Aarhus Universitet for at fremavle ørreder, der bl.a. får færre sygdomme og kan klare sig ”uanset hvor i verden produktionen finder sted”.

Projekterne er støttet med offentlige midler for sammenlagt 18 mio. kr. via Innovationsfonden og en pulje under Landbrugsstyrelsen.

Afspiller nu

A-Z

01:00
05:00