De landsdækkende arbejdsnedlæggelser, som sygeplejerskerne lige nu på egen hånd organiserer, kan blive dyre for fagforeningen Dansk Sygeplejeråd.
Sådan lød advarslen i hvert fald fra kredsformand og hovedbestyrelsesmedlem i Dansk Sygeplejeråd, Kristina Robins til en større gruppe sygeplejersker, der tirsdag morgen havde nedlagt arbejdet på Herlev Hospital i en time.
“Arbejdsretten strammer nu til og er meget tæt på at give Dansk Sygeplejeråd en organisationsbod, fordi de siger, at det her er så systematisk, at vi har et ansvar. Vi risikerer en bøde på 20 millioner kroner – måske op til 50 millioner kroner. I hvert fald et tocifret millionbeløb”, sagde kredsformand i hovedstaden, Kristina Robbins, i en megafon til de strejkende sygeplejersker.
Men de tal – 20 millioner kroner – måske op til 50 millioner kroner – viser sig at være grebet ud af den blå luft. Det indrømmer Kristina Robins til Radio4 Morgen.
“Jeg bliver opfordret af vores jurister til, at det er vigtigt, at den her orientering kommer ud. Med selve tallet har jeg nok talt over mig. Det, vi ved, er, at en bod kan blive på et tocifret millionbeløb. De 20-50 millioner kroner trækker jeg tilbage. Det var jo bare et forsøg på at komme med nogle eksempler på, at det er alvorligt,” siger hun.
Til DR afviser Danske Regioner, at de endnu har rejst krav om en bod til Dansk Sygeplejeråd.
Arbejdsretten er gået ind i sagen og skal behandle spørgsmålet om en højere bøde til de sygeplejersker, der fortsat har nedlagt arbejdet over de seneste uger ved en række kortere strejker på hospitaler over hele landet.
“Som organisation støtter vi på ingen måde op om de her aktioner. Vi tager afstand fra dem og opfordrer medlemmerne til at vende tilbage til arbejdet,” siger Kristina Robins.
Så det var lidt et forsøg på at skræmme sygeplejerskerne, når du sagde et sted mellem 20-50 millioner kroner?
“Nej. Nej. Jeg ved godt, at der bliver refereret til, at jeg kommer med advarsler. Jeg var meget afdæmpet. Jeg har orienteret om, at vi vurderer, at tonen skærper til. Det var ikke for at advare eller skræmme. Det var en orientering, som de må tage til sig og handle derudfra,” siger kredsformand og hovedbestyrelsesmedlem i Dansk Sygeplejeråd, Kristina Robins.
De overenskomststridige strejker startede i starten af måneden i Aarhus og har siden bredt sig til hele landet. Senest har sygeplejersker på Bornholm og Lolland i går nedlagt arbejdet en time om dagen.
Hør hele interviewet med Kristina Robins, der er kredsformand og hovedbestyrelsesmedlem i Dansk Sygeplejeråd, her: