Dansk statsfond medejer: Millionforetagende hjælper diktatur med censur

Skrevet af

12. maj 2025

Jeppe Reedtz Husted

jrh@radio4.dk

Toke Gripping

tokgr@radio4.dk

Dansk statsfond erkender, at den virksomhed, man har investeret millioner i, bidrager til at opretholde “verdens værste” digitale censur i det militærkontrollerede Myanmar.

Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU), der løbende tilføres danske skattekroner, ejer aktier for et tocifret millionbeløb i en internetudbyder i Myanmar, som bidrager til at opretholde “verdens værste” digitale censur.

Det kan RADIO IIII i dag fortælle.

Internetudbyderen, Frontiir, blokerer bl.a. adgangen til en lang række af hjemmesider og tjenester som f.eks. Facebook, X og WhatsApp. Det fremgår af data fra OONI, som løbende tester forbindelsen til websteder og tjenester fra konkrete internetudbydere.

- Alle internetudbyderne i Myanmar tilbyder en usikker, upålidelig internetadgang, som militæret kan manipulere og misbruge, når de vil, siger Wai Phyo, Myanmar-specialist ved den amerikanske organisation Access Now, som overvåger digital censur verden over.

Udover blokeringen af udvalgte hjemmesider og sociale tjenester, peger Phyo på at internetudbyderne lader militærregimet foretage “målrettet overvågning af enheder og IP-adresser" og periodevise nedlukninger af internettet.

I 2024 betegnede den amerikanske NGO Freedom House i sin årlige opgørelse ‘Freedom on the Net’ Myanmar som “verdens værste” sted, når det kom til friheden på internettet.

IFU erkender, at internetudbyderen, de er medejere af, hjælper militærstyret med at fastholde landet i et digitalt jerngreb.

- Det er korrekt, at militæret har påbudt at blokere for adgang til forskellige hjemmesider og tjenester. Og Frontiir har også fået påbud om at lukke ned for nettet. Det påbud følger de, for hvis de ikke gør det, kigger de ind i en vanvittig sikkerhedsrisiko for de ansatte, siger Lars Krogsgaard, som er investeringschef i IFU.

Du kan høre hele interviewet med investeringschefen for IFU her.

IFU har ikke set beviser for, at Frontiir er blevet pålagt krav om at spionere på eller aflytte deres brugere”, understreger Krogsgaard.

IFU investerede 75 mio. kr. i internetudbyderen Frontiir kort før militæret i 2021 tvang den folkevalgte regering i Myanmar fra magten.

Landet har siden kuppet befundet sig i en borgerkrigslignende tilstand præget af hårde kampe imellem adskillige oprørsgrupper og det militære regime, som kontrollerer de største byer.

Investeringen i Frontiir møder kritik på Christiansborg.

- Det er enormt problematisk, hvis de penge, vi vælger at investere for at gøre verden mere demokratisk, mere fri og mere lige ender med at blive brugt til det modsatte, siger udviklingsordfører Sache Faxe (Å).

Hun ønsker nu Frontiirs rolle i den digitale censur nærmere undersøgt.

IFU vurderer ikke, at et salg af deres aktier i Frontiir, “vil bidrage positivt til situationen i Myanmar”, lyder det til RADIO IIII.

- Den skade, det vil gøre på landet og befolkningen, at vi lukker ned, er ude af proportion i forhold til, at vi fortsætter. Jeg har svært ved at se argumentet for at lukke ned, siger Lars Krogsgaard.

Af et svar til RADIO IIII fremgår det, at Udenrigsministeriet er i dialog med IFU om investeringen.

- Frontiir er nu den sidste ikke-statslige internetudbyder i Myanmar. Det giver befolkningen mulighed for adgang til internettet og fortsat kontakt med omverdenen i en svær tid for landet, skriver Udenrigsministeriet.

Frontiir er ikke vendt tilbage på RADIO IIIIs henvendelse.

Afspiller nu

Debat

10:05
12:00