Danmarks mest sikre fængsel ramt af corona for anden gang

(ARKIV) Storstrøm Fængsel den 25. juni 2018. Rekordmange fængselsbetjente afskediges, fordi de er for syge til at arbejde. Mange lider af posttraumatisk stress. Flere betjente er på vej, lover regeringen. Det skriver Ritzau, onsdag den 27. november 2019.. (Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

3. december 2020

anp@radio4.dk

anp@radio4.dk

Coronaen har igen fundet vej ind i Danmarks mest sikre fængsel, Storstrøm Fængsel.

3 medarbejdere er konstateret positiv, 16 er hjemsendt, og 48 indsatte er sendt i isolation.

Og det er en alvorlig situation, mener fængslets tillidsmand, Mads Holgersen.

“Det betyder for medarbejderne, at de resterende ikke bare skal løbe stærkt, for det gjorde de i forvejen – men nu skal der virkelig være turbo på dem. Det betyder, at de stort set skal være på arbejde hele tiden,” siger Mads til Radio4 Morgen.

Det er anden gang, at Storstrøm Fængsel er nødt til at hjemsende medarbejdere og isolere indsatte på grund af coronasmitte i fængslet, sidste gang var i starten af november.

Mads Holgersen mener, at Kriminalforsorgens retningslinjer er mangelfulde. Han undrer sig blandt andet over, at der ikke er krav om at bruge mundbind, med mindre der bliver konstateret smitte i fængslet.

“Beredskabsplanen omhandler rigtig meget, hvad man gør, når der er konstateret smitte. Men den handler ikke så meget om, hvad man gør for at forhindre smitte,” siger Mads Holgersen.

Kriminalforsorgen: Vi skal kigge på retningslinjerne igen

Kriminalforsorgen vil nu kigge nærmere på om de retningslinjer, der er gældende lige nu, skal revurderes. Det siger Lars Rau Brysting, der er chef for koncernsikkerhed hos Kriminalforsorgen.

“Det er stort fokusområde for os at sørge for vores ansatte, og der er ikke noget, jeg hellere vil, end at holde corona ude af vores fængsler,” siger Lars Rau Brysting til Radio4 Morgen.

Han fortæller, at beslutningen om, at de ansatte i fængslerne ikke skal bruge mundbind, er truffet på baggrund af anbefalinger fra sundhedsmyndighederne.

“Vi har dialog med sundhedsmyndigheder om brugen af mundbind i fængsler og arrester, og de anbefaler det ikke,” siger han til Radio4 Morgen.

Han vil ikke udelukke, at der kommer til at være øget brug af mundbind i fængslerne fremover.

“Vi følger udviklingen dag for dag og er i løbende kontakt med sundhedsmyndigheder om brugen af værnemidler,” siger Lars Rau Brysting.

Storstrøm Fængsel er ikke det eneste sted, man har oplevet coronasmitte. I sidste uge måtte Helsingør Arrest hjemsende alle ansatte og isolere 69 fanger på grund af coronasmitte.

Ifølge formand for Fængselsforbundet, Bo Yde Sørensen er det afgørende, at man så vidt muligt undgår den slags tilfælde af coronasmitte i fængslerne.

“Det er ekstremt vigtigt, at Kriminalforsorgen tager ansvaret på sig, og at man også får ansvaret til at løbe ned igennem ledelseslaget, så man ude lokalt har forstået, at det her er alvor. For hvad gør vi, hvis 30-50 fængselsbetjente bliver hjemsendt? Hvordan skal vi så drive kriminalforsorgen?” siger han til Radio4 Morgen.

Hør interviewet med tillidsmand i Storstrøm Fængsel, Mads Holgersen:

Hør interviewet med Lars Rau Brysting, der er chef for koncernsikkerhed hos Kriminalforsorgen:

Hør interviewet med formand for Fængselsforbundet, Bo Yde Sørensen:

Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

Morgen

06:05
10:00