Danmark står til at vinke farvel til op imod 1,6 mia. kr. fra EU, der skulle bidrage til landbrugets grønne omstilling, fordi man ikke kan nå at bruge pengene. Det møder kritik.
Stort set alle partier på Christiansborg ønsker at sætte turbo på den grønne omstilling af landbruget.
Alligevel vurderer Landbrugsstyrelsen, at Danmark går glip af 1,6 mia. kr. fra EU øremærket til netop det formål. Det skyldes, at man ikke kan nå at bruge pengene inden unionens Landdistriktsprogram udløber i 2025.
For 1,6 mia. kr. kunne man eksempelvis have udtaget mere end 12.000 hektar lavbundsjorde.
Det er tudetosset at skulle sende dem tilbage
Forholdet møder kritik.
- Jeg synes, det er ærgerligt, at vi ikke har større kreativitet ift. at få de penge ud og arbejde, nu hvor vi har fået dem. Det er træls, siger Asger Christensen, medlem af Europa-Parlamentet for Venstre, til Radio4, og tilføjer, at det er "tudetosset" at sende pengene tilbage.
Siden EU-puljen startede op i 2014, er Danmark i alt bevilget 9,4 mia. kr..
For at sikre at alle støttepengene hives hjem, arbejder man med en "sikkerhedsmargin". Det betyder, at man fra dansk side gerne vil udbetale flere penge, end man stilles i udsigt.
Allerede for to år siden, i januar 2022, afslørede en prognose udarbejdet af Landbrugsstyrelsen til Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, at denne sikkerhedsmargin stor set var væk.
Siden er udsigten til at få alle EU-pengene hentet til Danmark gået fra dårlig til værre uden at skiftende regeringer har formået at rette op på det. Det fremgår af dokumenter fra Landbrugsstyrelsen, som Radio4 har fået aktindsigt i.
- Det er et kæmpe nederlag for landbrugsministeren, hvis vi ender der, siger landbrugsordfører Søren Egge (Ø), om udsigten til at sende støttemilliarderne tilbage til EU.
Han kalder situationen ”helt hul i hovedet”, fordi alle er enige i nødvendigheden af at omstille landbruget.
Landbrugsminister Jacob Jensen (V) erkender, at situationen er ”træls”.
- Jeg synes det er et kæmpestort problem, at vi har midler som vi kunne have brugt anderledes. Nu bliver vi nødt til at være kreative, og der er en stribe af initiativer som vi allerede har taget for at komme endnu længere ned. Men det ændrer ikke på, at vi næppe kommer i mål med de 1,6 milliarder inden 2025, siger han til Radio4.
I november lød det eksempelvis fra ministeriet, at en ny model for udbetaling af kompensation til landmænd i forbindelse med lavbundsjordsprojekter kunne ”øge hjemtagningen af EU-midler”.
Ifølge beregninger fra Landbrugsstyrelsen medfører ændringen dog kun, at Danmark får hevet ekstra 50-100 mio. kr. af de 1,6 mia. kr. hjem. Skønnet betegnes som ”relativt usikkert”.
At Danmark står til at miste de mange EU-milliarder ”skyldes især”, at udtagningen af såkaldte lavbundsjorde "er længere tid om at blive gennemført end hidtil antaget", skrev ministeriet i en orientering fra efteråret.
Jacob Jensen fremhæver desuden, at det bidrager til problemet, at man fra politisk side tilførte ekstra EU-midler til puljen af flere omgange i den forrige regeringsperiode.
Ministeren er indkaldt til samråd i sagen d. 24. januar.