Danmark klar til at donere kampfly til Ukraine – siger fungerende forsvarsminister

Prime Minister Mette Frederiksen (S) visits Fighter Wing Skrydstrup near Vojens, Thursday 25 May 2023.. In the background a Danish F-16 fighter jet. (Photo: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

17. juni 2023

sudi@radio4.dk

sudi@radio4.dk

På fotoet er det statsminister Mette Frederiksen, der besøger Flyvestation Skrydstrup den 23. maj i år og ser F16 kampfly, men i dag siger den fungerende forsvarsmister Troels Lund Poulsen, at Danmark vil bakke op om at donere kampfly til Ukraine. Det gør han i sin i tale på Folkemødet på Bornholm. Men det kommer kun til at ske med opbakning fra USA, der producerer F16 flyene.

– Jeg vil gerne sige, at jeg ikke kan forestille mig, at vi ikke bakker op. Ukraine har brug for fly. Mere end nogensinde, hvis de skal vinde deres kamp. Det gælder også danske F-16-kampfly, siger Troels Lund Poulsen i sin tale.

For to dage siden sagde han noget helt andet, nemlig at der fra dansk side ikke var truffet beslutning, om der skal doneres danske kampfly, og det gælder stadig, siger han efter sin tale.

– Regeringen har ikke truffet nogen beslutning endnu omkring F-16-kampfly, siger Troels Lund Poulsen.

Ukrainske piloter kommer snart til Danmark, hvor de skal trænes i at flyve og vedligeholde F-16-fly. Træningen kommer til at ske på Skrydstrup-basen i Jylland, som Mette Frederiksen besøgte i maj måned, og hvor fotoet stammer fra. Danmark og Holland står i spidsen for det vestlige samarbejde om at træne ukrainske piloter. Danmark har i alt 43 F-16-kampfly, hvoraf 30 er en aktiv del af flyflåden. De danske F-16-fly er dog ved at blive udskiftet med mere moderne F-35-kampfly.

 

Hør Troels Lund Poulsen i nyhederne:

Afspiller nu

NOTESBOGEN

01:00
01:55