Coronavacciner for 2,8 milliarder kroner er dårligt købmandskab

Covid-19 vaccine. Pfizervaccine. Vaccination. Coronavaccine. Foto: Katrine Becher Damkjær

Skrevet af

7. juni 2022

sks@radio4.dk

sks@radio4.dk

Danmark har ifølge Statens Serum Institut forpligtet sig til at købe over 22 millioner doser coronavacciner i 2022. Prisen for vaccinerne ligger på ca. 2,8 milliarder kroner.

Den handel er dog ikke en god en af slagsen ifølge professor i sundhedsøkonomi på Syddansk Universitet, Jes Søgaard.

“Man har været klar over, at den her pandemi var ved at klinge af. Så er der altså ikke grund til at købe for 2,8 milliarder kroner ekstra vacciner. Det stod ret klart, at vi ikke får brug for 22 millioner vacciner. Det er jo mellem 3-4 stik per borger i Danmark. Det her er meget meget dårligt købmandskab på skatteborgernes vegne,” siger han.

“Enten har der været nogen, der ikke har tænkt sig om, eller også har man lavet en meget besynderligt risikovurdering. Jeg forstår ikke, hvad der foregår, der hvor den her beslutning er blevet taget.”

Hør hele interviewet med professor Jes Søgaard, der forklarer, hvorfor han ikke mener, vi nogensinde får brug 22 millioner coronavacciner, her:

I et skriftligt svar anerkender Sundhedsministeriet, at “der er indkøbt flere vacciner, end der sandsynligvis var behov for”.

“Sundhedsministeriet har i forbindelse med håndteringen af covid-19-vacciner været nødt til at indgå forpligtelser til køb af covid-19-vacciner, hvor der på tidspunktet for indgåelse af kontrakterne, ikke har været fuldt overblik over epidemien og behovet for antallet af vacciner”, lyder det i et skriftligt svar til nyhedsbureaet Ritzau. Sundhedsministeriet har ikke ønsket at uddybe yderligere over for Radio4.

Ifølge professor Jes Søgaard er det da heller ikke uhensigtsmæssigt, at myndighederne har købt vacciner i det hele taget. Men man kunne have nøjedes med en noget mindre beholdning, mener han.

“Det ville være fint med et lager på 6-7 millioner doser, så man kunne tilbyde en vaccinationsrunde, hvis det skulle gå galt til efteråret. Men 22 millioner doser til en pris på knap 130 kroner per styk er altså rigtig mange penge i et sundhedsvæsen, som virkelig mangler penge. Det er jo ved at falde fra hinanden rundt omkring på sygehusene,” siger han.

Afspiller nu

RADIO4 EFTERMIDDAG

12:05
14:00