Central embedsmand delte oplysninger med Nordic Waste i “kammeratlig” mail

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Skrevet af

2. februar 2024

Tobias Hansen Bødker

tohb@radio4.dk

Jeppe Reedtz Husted

jrh@radio4.dk

En central medarbejder i Randers Kommune tippede sidste år Nordic Waste om, at optagelser af et udslip fra virksomheden var blevet sendt til en politiker og skabte røre i forvaltningen. 

En embedsmand fra Randers Kommune, der igennem flere år har spillet en central rolle i kontrollen med Nordic Waste, bliver nu kritiseret for sin kommunikation med den skandaleramte miljøvirksomhed. 

I en mail fra januar sidste år delte embedsmanden oplysninger med direktionen i Nordic Waste om, at en belastende video var blevet sendt til en lokalpolitiker, der flere gange offentligt har kritiseret Nordic Waste. 

Den kommunale medarbejder afslørede også over for Nordic Waste, at sagen fik stor opmærksom i toppen af miljøforvaltningen. 

- Direktøren er helt oppe, så kommer forbi i formiddag, skriver embedsmanden i en mail, som Radio4 har set. 

Videoen, som mailkorrespondancen omhandlede, viste, hvordan vand strømmede ud fra Nordic Waste mod en lokal å. Det var anden gang på under et år, at det skete. 

I en mail fortalte embedsmanden til direktionen i Nordic Waste, at videoen “selvfølgelig” var blevet sendt til byrådsmedlem Anker Boje (S). 

- Godt nytår. Anker Boje er selvfølgelig blevet anonymt tippet om sagen, skriver medarbejderen i et svar til Nordic Waste-direktøren, der forinden havde orienteret embedsmanden om videoens eksistens. 

Den kommunale medarbejder, som delte de interne informationer, stod for at udarbejde miljøgodkendelser og føre tilsyn med Nordic Waste. 

Kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole mener, at ordlyden i mailkorrespondancen er problematisk. 

- Det her tegner et billede, hvor man er blevet lidt for kammeratligt, siger Roger Buch. 

Ifølge ham har den centrale medarbejder videregivet oplysninger, som Nordic Waste “ikke under nogen omstændigheder skal have”. 

- Det virker som om, at der er en meget tæt relation. Det fremstår lidt kollegialt, og som om at vi er på samme side, og det er man jo på ingen måde. Kommunen er kontrolmyndighed, siger han. 

Byrådsmedlem Anker Boje er overrasket over mailkorrespondancen. 

- Det lyder som nogle, der har et meget fortroligt forhold til hinanden og ikke som om, at der været det embedsmandsforhold, der burde være, hvor man holder det hele ud i strakt arm, siger Anker Boje. 

Videoen førte ifølge mailkorrespondancen til et “tilsyn” hos virksomheden, men tilsynet er ikke registreret hos Miljøstyrelsen, og Randers Kommune har ikke offentliggjort en tilsynsrapport fra et besøg i januar 2023.

Randers Kommune erkendte tidligere på ugen, at der ikke blev udarbejdet de lovpligtige tilsynsrapporter fra 21 kontrolbesøg ved Nordic Waste. 

Efter besøget hos virksomheden kritiserede embedsmanden, at den anonyme person bag videoen "har fundet det vigtigere at informere avisen, Nick Zimmermann (daværende formand for miljøudvalget, red.) og Anker Boje” end Nordic Waste. 

Embedsmanden ønsker ikke at udtale sig om sagen med henvisning til, at Randers Kommune tirsdag politianmeldte Nordic Waste. 

Kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt har heller ikke ønsket at kommentere mailkorrespondancen over for Radio4, men slår fast, at Randers Kommune har handlet på de oplysninger, kommunen har fået ind. 

Afspiller nu

SKILSMISSEN

00:00
00:55