Cathrine led af inkontinens: "Jeg kunne ikke fokusere på andet"

Foto: Cathrine Reimich-Nielsen

Skrevet af

10. april 2024

Benjamin Hørlück Munk

ben@radio4.dk

Dryp i trussen, når man griner, eller en våd plet bag på bukserne, når man løber en tur.

Inkontinens er et problem, som mange danskere kæmper med, men som få taler åbent om.

Derfor er Sundhedsstyrelsens tidligere direktør, Søren Brostrøm, i aften vært for en samtaleshow på Østre Gasværk Teater i København, der skal gøre op med tabuet og informere om, at det faktisk er muligt at komme problemet til livs, hvis bare folk går til lægen.

Inkontinens kan ramme alle, men det er særligt kvinderne, der kan have svært ved at holde på vandet. Det anslås, at op mod hver anden kvinde rammes af inkontinens. En af dem er Cathrine Reimich-Nielsen, der er lærer, og som for alvor fik problemer, efter hun havde født sit andet barn. Det fortæller hun til Radio4 Morgen.

- Jeg fik at vide af lægen, at det var meget almindeligt, at man gik og dryppede lidt. Jeg skulle bare huske at lave knibeøvelser, men det virkede ikke. Jeg kunne dryppe og blive decideret våd ved løb, ved nys og hoste, men faktisk også bare, hvis jeg talte højt. Jeg kunne heller ikke løfte på mit nyfødte barn uden at have bind på.

Der gik halvandet år, før Cathrine Reimich-Nielsen søgte læge. For hende var det ekstremt tabubelagt at tale højt om, men til sidst kunne hendes hverdag ikke længere hænge ordentligt sammen.

- Jeg kunne ikke fokusere på andet, når jeg var på arbejde eller derhjemme. Jeg var til læge med noget andet, og så brød jeg bare sammen foran den her søde, nye læge. Og så var hun bare rigtig sød og forstående og sagde: ”Det har jeg ikke nok viden om, men jeg vil gerne sende dig til en specialist.” Hun sagde til mig, at det er almindeligt, men at det ikke er sådan, man skal have det.

Cathrine Reimich-Nielsen blev derfor sendt til gynækolog, hvor hun fik konstateret stressinkontinens. Hun prøvede forskellige behandlinger, inden hun blev tilbudt operation i slutningen af november. Hun har fået opereret en slynge ind under urinrøret, og hun har ikke længere gener.

Hør hele interviewet med Cathrine Reimich-Nielsen her:

Karen Ruben Husby er læge og ph.d. fra Afdeling for Kvindesygdomme, Graviditet og Fødsler på Herlev og Gentofte Hospital. Hun mener, det er ekstremt vigtigt at tale om inkontinens, siger hun til Radio4 Morgen.

- Det er problem, som rammer så enormt mange mennesker. Det er simpelthen så almindeligt, men der er rigtig mange, der går rundt og føler sig alene og forkerte, og som skammer sig, og det synes jeg, vi skal lave om på.

Samtaleshowet, der går under navnet ”Tis og Tabu” finder sted i aften på Østre Gasværk Teater i København i forbindelse med komedieforestillingen ”Urinetown: The Musical,” som handler om en fremtid, hvor vandforsyningen er presset, og hvor man derfor kun må besørge på offentlige toiletter mod betaling.

Du kan høre interviewet med læge Karen Ruben Husby her:

Afspiller nu

RING TIL RADIO4 - KLIP FRA UGEN

03:05
04:00