Politikere “i chok” efter Nordic Waste-afsløring: - Det er stærkt foruroligende 

Foto: Thomas Borberg/Ritzau Scanpix

Skrevet af

12. februar 2024

Tobias Hansen Bødker

tohb@radio4.dk

Jeppe Reedtz Husted

jrh@radio4.dk

Nye oplysninger om Nordic Waste er dybt bekymrende, mener byrådsmedlemmer fra Randers, der opfordrer kommunen til flere undersøgelser af jorden. Kommunen vil nu "drøfte” mulighederne. 

Flere politikere i Randers Kommune foreslår nu en udvidet undersøgelse af jorden hos Nordic Waste. 

Det sker, efter at Radio4 fredag afslørede, at den skandaleramte miljøvirksomhed i 2021 tog imod 22 tons stærkt forurenet slam med det kræftfremkaldende flourstof PFOS og på uforklarlig vis fjernede det giftige stof fra jorden. 

Både eksperter, myndigheder og tidligere samarbejdspartnere har sået alvorlig tvivl om, hvorvidt det var muligt for Nordic Waste at rense PFOS ud af jord på det tidspunkt.  

Sagen er “dybt bekymrende,” mener byrådsmedlem for SF i Randers Rosa Lykke Yde. 

- Jeg er nærmest i chok, siger hun til Radio4. 

Rosa Lykke Yde mener, at Randers Kommune nu bør undersøge, hvad der gemmer sig i jordtippen ved Nordic Waste, hvor jorden fra den PFOS-forurenede grøft i Korsør ifølge interne mails endte. 

- Det er stærkt foruroligende, når Nordic Waste har tryllet 22 tons PFOS-forurenet jord om til ren jord, siger Bjarne Overmark, der er byrådsmedlem i Randers for Beboerlisten. 

Han mener, at det tyder på bevidst “kontrolsvindel”. Derfor er han bekymret for, hvad der kan gemme sig af forurening på virksomhedens grund.  Det bør overvejes om virksomheden skal anmeldes for “en miljøforbrydelse”, lyder det. 

-  PFOS er under mistanke for at være hormonforstyrrende, kræftfremkaldende og kunne ødelægge immunforsvaret. Situationen kalder på, at al jord placeret på grunden i Ølst skal testes, siger han. 

Randers Kommune tager i øjeblikket ikke prøver fra jordtippen, men udelukkende fra den jord, der køres væk fra jordskredet. 

Men nu vil kommunen også se på, om man kan teste den jord, som Nordic Waste igennem årene har placeret i den gamle lergrav, lyder det til Radio4. 

- Det vil blive drøftet i den politiske følgegruppe i Randers Kommune, skriver forvaltningen. 

Først to år efter, at Nordic Waste ifølge virksomheden selv fik renset næsten alt PFOS ud af 22 tons stærkt PFOS-forurenet slam fra Korsør, blev Nordic Waste en del af et pilotprojekt, der skulle teste en metode til at rense PFOS ud af jord. 

En analyse, der blev bestilt af Slagelse Kommune, viser, at et uvildigt laboratorium i februar 2021 påviste et indhold af PFOS på 6.100 mikrogram pr. kg i de 22 tons slam, som Nordic Waste modtog fra Korsør. 

- Det er 600 gange over Miljøstyrelsens grænse, siger Xenia Trier, der er ekspert i PFOS og lektor på Københavns Universitet. 

Men da Nordic Waste i september 2021 selv udtog en prøve af jorden, var PFOS’en næsten helt forsvundet fra jorden. Indholdet lød nu på 0,1 mikrogram pr. kg, viser jordprøven, som Nordic Waste sendte til Randers Kommune. 

På det tidspunkt havde Miljøstyrelsen ikke kendskab til virksomheder i Danmark, der kunne fjerne PFOS fra jord. 

Frida Valbjørn Christensen, byrådsmedlem for Enhedslisten, mener, at sagen er “meget alvorlig”. 

- Det gør selvfølgelig, at det skal undersøges meget grundigt. Men jeg er bange for, at vi kan være i en svær situation nu, fordi al jord er blandet sammen, siger hun. 

Nordic Waste har ikke ønsket at kommentere sagen over for Radio4. 

 

Afspiller nu

UGENS HØJDEPUNKTER FRA RADIO4 EFTERMIDDAG

03:00
04:00