Udskældt bostedskoncern holdt øje med, hvad deres ansatte fortalte myndighederne om forholdene på kritiseret bosted. Fagforening er kritisk.
Habituskoncernen, der driver en række opholdssteder rundt om i landet søger rutinemæssigt aktindsigt i deres ansattes svar til Socialtilsynet.
Det møder skarp kritik fra Socialpædagogernes formand Benny Andersen, men direktør for Habitus Martin Godske forsvarer metoden.
I over et år var Socialtilsynet ekstra opmærksomme på bostedet Habitushuset Ny Mårumvej i Græsted. Tilsynet var bekymret for forholdene på bostedet, der tog sig af nogle af de mest udsatte danskere, og lavede derfor flere interviews med de ansatte.
Men tilsynet oplevede modstand fra bostedets ledelse, der blandt andet søgte aktindsigt i noter fra disse interviews “med henblik på at finde ud af, hvilke medarbejdere der havde sagt hvad til Socialtilsynet”.
Det fremgår af en redegørelse, som tilsynet har lavet til Socialministeriet.
Det er stærkt kritisabelt mener Benny Andersen, formand for fagforeningen Socialpædagogerne.
- Det er dybt problematisk og grotesk, at ledelsen udnytter et hul i lovgivningen, siger han til Morgen på RADIO IIII og kritiserer, at det overhovedet er muligt for en arbejdsgiver at få indsigt i medarbejdernes svar.
Direktør for Habitus, Martin Godske, afviser kritikken og understreger, at bostedet udelukkende bruger de ansattes svar til at kunne kommentere Socialtilsynets rapporter.
Men ifølge Benny Andersen kan den praksis påvirke de ansattes besvarelser.
- Det kan lægge et pres på de ansatte, og hvad er deres udtalelse så værd? Det risikerer jo at undergrave hele formålet med Socialtilsynet, nemlig at få en grundig og uvildig vurdering af kvaliteten, siger han.
Det kan Martin Godske heller ikke genkende, og han understreger, at Habitus altid opfordrer deres ansatte til at kontakte relevante myndigheder og fortælle retvisende om de forhold, de arbejder under.
- Vi er overhovedet ikke interesseret i at skulle have informationer om enkelte medarbejdere, og der har aldrig været en sag, hvor medarbejdere er blevet kritiseret for at de skulle have sagt noget som helst til noget tilsyn, siger han.
Det var på bostedet Ny Mårumvej, at en af beboerne, 30-årige Nanna Kirstine Dahl, i slutningen af april i år blevet fundet med store sår fra et ætsende materiale. Hun døde en måned senere på hospitaler af følgevirkningerne til sine skader.
Som RADIO IIII har fortalt, var der inden for samme måned to andre alvorlige hændelser på bostedet. Disse hændelser oplyste ledelsen i Habitus ikke Socialtilsynet om.
Men allerede inden de tre alvorlige hændelser, var Socialtilsynet opmærksom på problemer på bostedet, hvor især stor udskiftning i medarbejderstaben bekymrede tilsynet.
De ansatte var dog påpasselige med at udtale sig til tilsynet af frygt for at blive fyret, fremgår det af redegørelsen over forløbet. De var nemlig klar over, at der blev holdt øje med deres svar, forklarer en tidligere ansat til RADIO IIII.
- Botilbudslederen gjorde det klart, at vi kunne fortælle tilsynet alt. Vi skulle bare vide, at der blev søgt aktindsigt i det, og hun vidste jo så, hvem der havde sagt hvad, siger den tidligere ansatte, der ønsker at være anonym, fordi hun nervøs for at komme i problemer hos sin nuværende arbejdsgiver.
Beretningen forbløffer formanden for Socialpædagogerne, der aldrig har hørt noget lignende.
- Det er ikke i orden. Medarbejderne skal kunne udtale sig om kritisable forhold, og det skal de kunne med forvisning om, at det ikke bliver brugt mod dem senere, siger Benny Andersen.
Direktør for Habitus, Martin Godske kan godt genkende, at der på Ny Mårumvej var en opfattelse blandt medarbejderne af, at de ikke skulle udtale sig kritisk til Socialtilsynet.
- Jeg har godt hørt at nogle medarbejdere på Ny Mårumvej har haft den følelse, og Det er selvfølgelig beklageligt.
Martin Godske understreger også, at de enkelte besvarelser er anonymiserede, men kan samtidig ikke afvise, at det er muligt at udlede medarbejdernes identitet ud fra deres svar.
HabitusHuset Ny Mårumvej blev lukket af Socialtilsynet 1. juli, men koncernen bag driver fortsat 28 tilbud rundt omkring i Danmark med plads til 278 beboere.