Borgerforslag om konflikt mellem Hamas og Israel har rundet 50.000 underskrifter

Skrevet af

1. november 2023

kav@radio4.dk

kav@radio4.dk

Et borgerforslag under navnet ‘Danmark skal fordømme israelske krigsforbrydelser i Gaza, øge dansk bistand til Palæstina og arbejde for en politisk løsning på konflikten’ har på under to dage nået over 50.000 støtter. Det er nok til, at Folketinget skal tage forslaget op i Folketingssalen.

Den store opbakning til forslaget er et klart signal. Det mener Jakob Silas Lund, der har stillet forslaget og blandt andet arbejder med kvinders rettigheder i humanitære brændpunkter for FN.

“Vi synes, det er et udtryk for en ganske massiv opbakning til den linje, vi udlægger i forslaget, som er, at Danmark skal stå op for international humanitær ret og universelle rettigheder. Vi er enormt glade for at se, at støtten har været så massiv og så hurtig. Og det håber vi, og tror vi, på sender et ganske stærkt signal til Christiansborg,” siger han til Radio4 Morgen.

Hør interviewet med Jakob Silas Lund, som står bag borgerforslaget, her:

Mette Frederiksen og regeringen har ellers gentagende gange vist, at de ikke vil gå i den retning, som borgerforslaget foreslår.

Det kom blandt andet også til udtryk for tre uger siden, hvor hun svarede følgende til en TV2-journalist, efter at være blevet spurgt om, hvorvidt hun havde tænkt sig også at udvise sympati for civilbefolkningen i Palæstina ligesom overfor Israel.

“Jeg må indrømme, at jeg synes, du bidrager til at relativere noget, som ikke er sammenligneligt. Det er Hamas, en terrororganisation, der angriber et demokratisk land, Israel. Og Israel har ret til at forsvare sig selv, og det vil betyde nogle ofre. Dét at en dansk journalist stiller spørgsmålet er for mig dybt bekymrende og aldeles historieløst,” sagde hun dengang.

Men Jakob Silas Lund, der har stillet forslaget, håber, at man med det her borgerforslag kan ændre regeringens holdning og linje på spørgsmålet.

“Jeg er dybt rystet over, at en statsminister kan udtale sig på den måde. Men vi synes, det her er et massivt signal fra den danske befolkning om, at vi er rigtig mange mennesker, der mener, at Danmark skal stå fast på international humanitær ret og universelle rettigheder,” siger han til Radio4 Morgen.

Nu handler det om, at Danmark proaktivt prøver at finde en løsning på krigen.

“Vi forventer, at den danske stat skal presse på for en langsigtet politisk løsning. Det er nødt til at ske i et samlet EU-regi, og der er nødt til at komme politisk handling bag de floskler. Der er en besættelse, som har varet adskillige årtier nu, som er nødt til at ophøre. Det er ikke det vi behandler direkte i borgerforslaget, men det, der er hele udgangspunktet for samtalen om en fredelig sameksistens mellem israelere og palæstinensere, det er, at der er en besættelse der må ophøre. Udgangspunktet må være at ende besættelsen og anerkende, at palæstinenserne har ret til en stat, og der ville vi ønske os, at Danmark i højere grad ville presse på for proaktivt at søge den løsning.”

Afspiller nu

UGENS HØJDEPUNKTER FRA RADIO4 EFTERMIDDAG

03:00
04:00