Borgere i Vildbjerg vil have en sirene: “Den varsler tryghed”

Varslings-sirene i Haslev. Onsdag 3. maj 2000 klokken 12.00 er det tid til at genopleve et velkendt hyleri, når Beredskabsstyrelsen iværksætter den årlige demonstration af deres varslings-sirener. i alt vil hylekoret bestå af 1077 sirener, der er placeret over hele Danmark på høje master og bygninger. (Foto: SØREN STEFFEN/SCANPIX NORDFOTO 2000)

Skrevet af

4. maj 2022

kav@radio4.dk

kav@radio4.dk

I dag skal Danmarks sirenesystem testes med lyd på i hele landet. Men i den vestjyske by Vildbjerg i Herning Kommune, vil der være stilhed. Siden 2010 har borgerne nemlig ikke kunne høre sirenerne, fordi har været blandt de cirka 15 sirener, der er taget ned og afventer en genplacering.

Lone Holm Bjerg er en af Vildbjergs over 4000 indbyggere. Hun har boet i byen i 32 år og er ikke tilfreds med, at sirenen mangler i byen:

“Jeg synes, det er en træls situation. Ikke kun på grund af krigen, men også fordi vi har en meget stor industri herude. Og sker der en kæmpe brand, som der gjorde i Gråkjær Arena i Holstebro i 2012, så synes jeg, at det er en farlig situation for beboerne her i byen”, siger hun til Radio4 Morgen.

Hun er vant til lyden af sirener fra sin barndom.

“Jeg er opvokset i 70’erne under den kolde krig, og når sirenen lød hver onsdag, legede vi børn ‘nu kommer russerne’. Vi vidste udmærket, hvad den betød og for os børn dengang der gav den stor tryghed, fordi det var ikke så længe siden at 2. verdenskrig havde været der. Så for mig der betyder sirenen faktisk rigtig rigtig meget, fordi den varsler tryghed”, siger hun.

Lone Nielsen er byrådsmedlem for Borgerlisten i Herning kommune og bor også selv i Vildbjerg. Hun har kæmpet for at få sirenen tilbage til byen.

“Forvaltningen har gjort alt hvad de kunne; alle planer og tilladelser er på plads. Det har virkelig taget lang tid. Og der har været mange undskyldninger. Men nu håber jeg på, at den kan komme op til sommer, og at vi kan tro på det”, siger hun til Radio4 Morgen.

Hør interviewet med Lone Holm Bjerg, som har boet i Vildbjerg i 32 år og Lone Nielsen, som er byrådsmedlem for Borgerlisten i Herning kommune og selv bor i Vildbjerg, her: 

Myndighederne bruger varslingssirenerne til at advare om større ulykker eller katastrofer, og ifølge beredskabsstyrelsen er det vigtigt for både at identificere eventuelle fejl og for at minde borgerne om, hvad de skal gøre ved en reel varsling. Sirenerne kan høres af omkring 80 % af befolkningen.

Men i områder uden for sirenernes rækkevidde kan man varsle på anden vis. Det siger Lars Aabjerg Pedersen, der er kommunikationschef i Beredskabsstyrelsen.

“Mange er vokset op med sirenen, og den er et godt værktøj, hvis myndighederne skal varsle befolkningen. Men heldigvis har vi også andre værktøjer i værktøjskassen. Både at kommunikere via medierne, men også fysisk at rykke ud til et område. Det vil være op til politiet at beslutte, hvordan man varsler i den givne situation,” siger han til Radio4 Morgen.

Hør interviewet med Lars Aabjerg Pedersen, der er kommunikationschef og fagansvarlig for varsling i Beredskabsstyrelsen, her: 

I dag vil der lyde tre signaler. Det første klokken 12.00 betyder ‘gå inden døre’, det samme er beskeden klokken 12.04. Klokken 12.08 er beskeden ‘faren er forbi’.

Afspiller nu

RADIO4 MORGEN

04:05
07:00