Blasfemiparagraffen gjorde Per Stig Møller godt – men synes ikke man skal genindføre den

Muslimer samles til Iftar på Rådhuspladsen i København, lørdag den 1. juni 2019. Iftar er en muslimsk tradition, hvor fasten brydes oven på ramadanen. Festen på Rådhuspladsen er arrangeret af Muslimsk Lokalhjælp.. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

31. juli 2023

gup@radio4.dk

gup@radio4.dk

Udmeldingen fra den tidligere konservative udenrigsminister kommer i anledning af de koranafbrændinger, som har gjort forholdet mellem Danmark og de muslimske lande betændt.

For efter at koranafbrændingerne i både Danmark og Sverige har skabt røre i de muslimske lande, meldte den nuværende udenrigsminister, Lars Løkke Rasmussen søndag ud, at regeringen agter at forbyde koranafbrændinger.

Blasfemiparagraffen gjorde indtil dens afskaffelse i 2017 det ulovligt at håne gud og trosretninger, og den var ifølge Per Stig Møller til stor gavn for ham under muhammedkrisen, hvor forholdet mellem Danmark og de muslimske lande også var betændt.

“Jeg havde meget glæde af blasfemiparagraffen, det vil jeg gerne tilstå. Jeg rejste rundt i de muslimske lande i 2005 og 2006 for at lægge muhammedkrisen ned. Her kunne jeg fortælle dem, at hvad der ytres lovligt i Danmark forsvarer den danske regering – og hvis det er ulovligt, så er det domstolene, som håndterer det. Og når vi dengang havde en blasfemiparagraf, så kunne jeg henvise til den, og sige, at det tager domstolene sig af. Det var meget værd, og det bøjede alle i den muslimske verden sig for. De accepterede vores ytringsfrihed, men også at vi havde en blasfemiparagraf. Det beskyttede os mod yderligere censurkrav.”

Men på trods af Per Stig Møllers gode erfaringer, så mener han ikke, at Danmark bør indføre selvsamme blasfemiparagraf igen.

“Hvis det er religiøse argumenter som bruges for at indføre det, så er det et kæmpe skråplan. Det juridiske må ikke blive religiøst. Men hvis man skal gøre det, så bør man gøre det med argumenter om den offentlige orden – og ikke religion.”

Du kan høre hele interviewet med Per Stig Møller her:

Mere positivt indstillet overfor indførelsen af et koranafbrændingsforbud er til gengæld Hans Jørgen Bonnichsen, som var chef for Politiets Efterretningstjeneste under muhammedkrisen i midten af 00’erne.

Han mener, at indførelsen af et forbud mod koranafbrændinger skal ses som respekt overfor Danmarks sikkerhed. Men samtidigt peger han, lige som det var Per Stig Møllers erfaring, at en lovtekst kan være et glimrende forhandlingsværktøj for Lars Løkke Rasmussen, når han taler med de muslimske lande.

“For mig vil det entydigt medvirke til at gyde olie på vandene. Således bliver man i stand til at føre en fornuftig dialog.”

Du kan høre hele interviewet med Hans Jørgensen Bonnichsen her:

Moderaternes formand og udenrigsminister, Lars Løkke Rasmussen, har mandag indkaldt folketingets udenrigsordfører til et møde om situationen omkring koranafbrændingerne i Danmark. Her vil han også fortælle om baggrunden for regeringens intention om at indføre et koranafbrændingsforbud i Danmark.

Han vil dog ikke præcisere, hvordan loven skal formuleres.

På mødet deltager også justitsminister Peter Hummelgaard og fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen.

Mødet blandt folketingets udenrigsordfører kommer på baggrund af et internationalt møde, som de 57 udenrigsministre fra muslimske lande holder. Også her skal koranafbrændingerne i Danmark og Sverige diskuteres.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

A-Z

23:00
03:00