Black Lives Matter Denmark indsamler penge ulovligt: ”Det er sådan, civil ulydighed ser ud!”

Bwalya Sørensen. I Can't Breathe - Black Lives Matter demonstration fra den amerikanske ambassade til Christiansborg i København, søndag den 31. maj 2020. Den 46-årige George Floyd mistede livet på hospitalet, efter at en hvid politibetjent havde presset sit knæ mod mandens hals i flere minutter i forbindelse med en anholdelse. Manden sagde gentagne gange, at han ikke kunne få luft - I Can't Breathe. Efterfølgende har der været demonstrationer i flere amerikanske byer.. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

10. juni 2020

Støtteindsamling til den danske protestbevægelse er blevet dømt ulovlig af Indsamlingsnævnet og kan ende med politianmeldelse. Talsperson mener ikke, at man kunne have håndteret det anderledes.

Da Black Lives Matter Denmark startede en indsamling blandt bevægelsens støtter på sociale medier, så var det vel vidende, at den slags indsamlinger er ulovlige uden tilladelse fra myndighederne.

Alligevel har Black Lives Matter Denmark ikke søgt om en sådan tilladelse hos Indsamlingsnævnet.

”Det er civil ulydighed. Det er sådan, det ser ud. Det er en central del af vores bevægelse. Det er fredelig civil ulydighed og non-violence,” siger talsperson for Black Lives Matter Denmark, Bwalya Sørensen, i et interview med Radio4 Morgen.

I et brev, som Radio4 har fået indsigt i, har Indsamlingsnævnet 8. juni rettet henvendelse til Bwalya Sørensen og Black Lives Matter Denmark, hvori det indskærpes, at bevægelsen i praksis bryder loven.

Bwalya Sørensen understreger, at hun ikke har modtaget brevet.

Vil man starte en indsamling i Danmark, skal man ifølge indsamlingsloven have grønt lys fra Indsamlingsnævnet, der sørger for et vist niveau af gennemsigtighed med blandt andet regnskaber og mål for donationerne.

Efter Indsamlingslovens § 3, stk. 1 kan en indsamling først iværksættes, når Indsamlingsnævnet har givet tilladelse.

I brevet 8. juni forklarer nævnet, at en overtrædelse kan straffes med bøde. Bevægelsen har fået en frist til 22. juni til at sende en ansøgning. Ligger der her ikke en ansøgning fra Black Lives Matter Denmark, vil nævnet gå videre med sagen. Dette kan i sidste ende betyde en politianmeldelse.

I forhold til muligheden for en politianmeldelse, svarer Bwalya Sørensen kortfattet:

”Jeg tager den straf, jeg må få”.

Hun understreger, at de har bedt deres støtter om at stoppe med donationerne, men at pengene ”stadig vælter ind”. Hun afviser samtidig, at pengene bliver brugt på andet end bevægelsens arbejde, og at de fleste aktive arbejder gratis.

”Det er helt simpel lovgivning”

 Men det er et problem, at man ikke kan få indsigt i organisationen og dens brug af de indsamlede donationer.

Sådan lyder det fra Mette Grovermann, generalsekretær i brancheforeningen for indsamlingsorganisationer i Danmark, ISOBRO.

”Jeg har aldrig set noget lignende. Det er helt uhørt, at en forening, som kæmper for menneskerettigheder, ikke kan finde ud af at overholde de rettigheder, deres bidragsydere har.”

”Det er helt simpel lovgivning, der ikke er blevet overholdt. Ved at tage reglerne så useriøst, modarbejder de ikke alene deres egen sag, men er med til at skade indsamlinger til gode formål generelt.”

Bwalya Sørensen understreger, at det er en ”usædvanlig situation”, vi befinder os i med de pludseligt opståede raceuroligheder i USA, og at man helt generelt aldrig har bedt om donationer ”ud af det blå” i de fem år, Black Lives Matter-bevægelsen har eksisteret i Danmark.

”Vi har ikke mange penge. Vi har ikke nogen medlemmer, og jeg betaler for vores aktiviteter. Alle penge går tilbage til organisationen,” siger Bwalya Sørensen.

Hun vil dog ikke fortælle, hvor mange penge, organisationen har indsamlet, og Radio4 Morgen kunne heller ikke få svar på, hvad der sker med de overskydende donationer, når udgifter i forbindelse med demonstrationerne er dækket.

Talspersonen skyder i stedet på de danske medier, som i hendes øjne har fejlet i dækningen af protestbevægelsens arbejde.

”Vi har været her i fem år, og vi har ikke hørt fra jer”.

”I spørger overhovedet ikke om George Floyd. I går til angreb på en stærk, sort kvinde, og så skal jeg ned med nakken. It’s not going to happen!” slutter Bwalya Sørensen.

USA har været præget af massedemonstrationer efter den 46-årige afroamerikanske George Floyds død for to uger siden. Han blev holdt fast mod jorden med en hvid politimands knæ mod halsen i flere minutter.

Søndag mødte mindst 15.000 op til en støttedemonstration i København arrangeret af Black Lives Matter Denmark. Bevægelsen står også bag flere demonstrationer i andre større danske byer.

Hør hele interviewet med talskvinde for Black Lives Matter Denmark, Bwalya Sørensen, her:

Afspiller nu

Nattevagten

00:00
01:00