Biskop om guldkors til 48.500 kr.: “Jeg bruger det aldrig”

Provst Peter Birch bliver ordineret som ny biskop over Helsingør Stift i Helsingør Domkirke søndag den 31. januar 2021.fra v Domprovst Steffen Ravn Jørgensen og Biskop Lise-Lotte Rebel og Peter Birch (foto Keld Navntoft ( 2021)

Skrevet af

19. september 2023

tohb@radio4.dk

tohb@radio4.dk

Den tidligere biskop i Helsingør, Lise-Lotte Rebel, fik et guldkors til 48.500 kr., da hun for tre år siden gik på pension. Korset blev betalt med kirkens penge og skal afleveres tilbage af hendes efterladte, når hun dør. Men ifølge biskoppen selv har hun slet ikke behov for et guldkors. “Jeg bruger det aldrig,” siger hun.

Radio4 sætter i den kommende tid fokus på Folkekirkens brug af midler. Har du et input til dækningen, kan du skrive til: tohb@radio4.dk

Et speciallavet guldkors, der har kostet kirken 48.500 kr., ligger i dag og samler støv et sted i Helsingør. 

Korset blev købt og betalt med kirkens penge – primært med kirkeskatten – som en afskedsgave til Danmarks første kvindelige biskop, Lise-Lotte Rebel, da hun gik på pension i januar 2021 efter 25 år som biskop. 

Afviser interview

Helsingør Stift har ikke ønsket at stille op til et interview, men skriver i et svar til Radio4, at det er en fejl, at korset er blevet omtalt som en gave. Stiftet skriver, at “faktum i denne sag er, at guldkorset med kæde i sin tid blev indkøbt for midler fra menighedsrådene og provstierne i Helsingør Stift og blev stillet til rådighed for biskop emerita Lise-Lotte Rebel med følgende klausuler”:
– at det er til låns for Lise-Lotte Rebel i hendes levetid.
– at det er ejet af bispeembedet og stillet til rådighed for Lise-Lotte Rebel i hendes levetid.
– at det skal leveres tilbage til embedet ved hendes dødsfald.
Stiftet tilføjer i svaret, at “korset er tiltænkt at kunne bæres af biskop emerita ved hendes deltagelse i begivenheder (f.eks. bispevielser, som hun inviteres til som biskop emerita eller ved kirkelige handlinger), da biskopper typisk bærer et bispekors uden på en bispekjole.”

Men biskoppen fortæller nu til Radio4, at hun har svært ved at se, hvad hun kan bruge det 48.500 kr. dyre guldkors til. 

– Det ligger jo bare gemt væk. Jeg bruger det aldrig, siger Lise-Lotte Rebel, som blev både “forundret” og “overrasket” over at modtage gaven. 

– Jeg er jo ude af embedet, så jeg har ikke rigtigt noget at bruge det til, siger hun. 

Ifølge bilag fra Helsingør Stift, som Radio4 har fået aktindsigt i, fik Lise-Lotte Rebel guldkorset i afskedsgave med en aftale om, at det skal leveres tilbage til stiftet igen af biskoppens efterladte, når hun dør. Der er altså tale om en “midlertidig” gave.

Jakob Dedenroth Bernhoft, der er jurist og partner i firmaet Fraud React, som blandt andet rådgiver virksomheder om skattespørgsmål og hjælper med at forebygge økonomisk kriminalitet, har vurderet, at det ifølge ham ligner “en omgåelse af skattelovgivningen.”

Det er den vurdering, som nu får den tidligere biskop til at fortælle, at hun ikke mener, at det er nødvendigt med et guldkors til tidligere biskopper.  

– Det er et kors, man bruger, når man har gudstjeneste eller ordination. Jeg er jo gået på pension, så jeg blev sådan set også meget overrasket over det, siger hun. 

– Det er jo søde og rare mennesker, der gerne ville glæde mig. Men hvis de havde spurgt mig, ville jeg bestemt ikke have ønsket det. Det kan jeg godt sige. 

Da Radio4 fortæller den tidligere biskop, at regningen for gaven løb op i næsten 49.000 kr., som blev betalt med penge fra kirken, bliver hun overrasket. 

– Hold da op. Hold da op. Og jeg bruger det aldrig, siger hun. 

Hør Lise-Lotte Rebels reaktion på prisen i klippet her:

Artiklen fortsætter under billedet.

Guldsmeden, der har lavet bispekorset, har på sociale medier beskrevet sin taknemmelighed over at få til opgave at lave korset. Foto: Screendump

Klar til at aflevere det igen 

I et stiftsmagasin har stiftskontorchefen i Helsingør Stift, Annette Nordenbæk, tidligere forklaret, at “der er regler for, hvor meget offentligt ansatte må modtage i gave.” Derfor ville det blive “en meget dyr gave for Lise-Lotte at modtage, for hun ville skulle betale skat af beløbet.” 

På den måde undgår biskoppen et skattesmæk, fordi guldkorset kun er til låns. 

I et brev, som Radio4 har fået aktindsigt i, vurderer Helsingør Stift selv, at der ikke skal “svares skat af en gave, der stilles til rådighed til brug i biskoppens emeritustid.”  

Lise-Lotte Rebel understreger, at hun gerne vil tilbagelevere guldkorset allerede nu, hvis der er “den mindste tvivl”. 

– Jeg kan lige så godt aflevere det igen, for jeg har ikke noget at bruge det til. Det vil jeg hjertens gerne. Så er jeg ude af den hovedpine, siger hun og tilføjer, at hun er sikker på, at stiftet har givet hende gaven “i deres hjertes godhed,” men at hun har svært ved at se, hvad hun skal bruge det til. 

– Jeg aner ikke, hvad jeg skal bruge det til. Men de har jo tænkt, at nu går jeg af, og så skal man have et eller andet. 

Artiklen fortsætter under brevet.

Helsingør Stift skriver i et brev til provstiudvalgene i stiftet, at der er tale om en fælles afskedsgave, hvor beløbene hver for sig svarer til udgiften til to flasker rødvin eller en smuk buket blomster. Foto: Screenshot

Ingen kan bruge det 

På sigt er det planen, at guldkorset skal gives videre til andre biskopper, der går på pension. Stiftet oplyser, at det blandt andet er tanken, at bispekorset kan bruges i forbindelse med arrangementer, hvor tidligere biskopper skal have bispekåben på. 

Men ifølge Lise-Lotte Rebel sker det meget sjældent. 

– Det er noget biskoppen bruger, og den nye biskop har fået det kors, jeg brugte i sin tid, og som min forgænger brugte. Det går jo i arv. Så han har et, som jeg har brugt, da jeg var i embedet, og sådan har hver biskop et, der er brugt i den tid. Så jeg har jo ikke noget at bruge det til, siger hun. 

– Der er ingen, der kan bruge det til noget, for den nuværende biskop har jo et kors, som jeg bar, da jeg var i embedet og som min forgænger bar. Og det afleverer man, når man er ude af embedet igen, siger hun. 

Helsingør Stift har ikke ønsket at stille op til et interview, men skriver i et svar til Radio4, at “faktum i denne sag er, at guldkorset med kæde i sin tid blev indkøbt for midler fra menighedsrådene og provstierne i Helsingør Stift og blev stillet til rådighed for biskop emerita Lise-Lotte Rebel med følgende klausuler”: 

  • – at det er til låns for Lise-Lotte Rebel i hendes levetid. 
  • – at det er ejet af bispeembedet og stillet til rådighed for Lise-Lotte Rebel i hendes levetid. 
  • – at det skal leveres tilbage til embedet ved hendes dødsfald. 

Stiftet tilføjer i svaret, at “korset er tiltænkt at kunne bæres af biskop emerita ved hendes deltagelse i begivenheder (f.eks. bispevielser, som hun inviteres til som biskop emerita eller ved kirkelige handlinger), da biskopper typisk bærer et bispekors uden på en bispekjole.” 

Foto: Keld Navntoft/RitzauScanpix

Afspiller nu

A-Z

01:00
05:00