Kirken købte gave til 48.500 kr.: “Fuldstændig unødvendigt”

Biskop Lise-Lotte Rebel, Helsingør Stift.

Skrevet af

19. september 2023

tohb@radio4.dk

tohb@radio4.dk

Den tidligere biskop i Helsingør, Lise-Lotte Rebel, fik en gave til næsten 50.000 kr., da hun stoppede som biskop. Gaven skal afleveres tilbage til stiftet igen, når hun r. Ekstravagant, mener etikprofessor. Stiftet afviser kritikken. 

Radio4 sætter i den kommende tid fokus på Folkekirkens brug af midler. Har du et input til dækningen, kan du skrive til: tohb@radio4.dk

Danmarks første kvindelige biskop, Lise-Lotte Rebel, fik en usædvanlig gave af Helsingør Stift, da hun i januar 2021 gik på pension efter 25 år som biskop. 

Næsten 49.000 kr. lød regningen på, da Helsingør Stift valgte at give den mangeårige biskop et speciallavet guldkors som afskedsgave. 

Det viser bilag, som Radio4 har fået aktindsigt i.

Afviser interview

Helsingør Stift har ikke ønsket at stille op til et interview, men skriver i et svar til Radio4, at “faktum i denne sag er, at guldkorset med kæde i sin tid blev indkøbt for midler fra menighedsrådene og provstierne i Helsingør Stift og blev stillet til rådighed for biskop emerita Lise-Lotte Rebel med følgende klausuler”:
– at det er til låns for Lise-Lotte Rebel i hendes levetid.
– at det er ejet af bispeembedet og stillet til rådighed for Lise-Lotte Rebel i hendes levetid.
– at det skal leveres tilbage til embedet ved hendes dødsfald.
Stiftet tilføjer i svaret, at “korset er tiltænkt at kunne bæres af biskop emerita ved hendes deltagelse i begivenheder (f.eks. bispevielser, som hun inviteres til som biskop emerita eller ved kirkelige handlinger), da biskopper typisk bærer et bispekors uden på en bispekjole.”

Guldkorset blev designet af en lokal guldsmed fra Helsingør, der fik til opgave at producere den 48.500 kr. dyre gave en uge inden, at Lise-Lotte Rebels kommende afsked blev markeret ved en særlig afskedsgudstjeneste i Domkirken i Helsingør i november 2020.

Over for Radio4 oplyser Helsingør Stift, at guldkorset skal leveres tilbage igen af Lise-Lotte Rebels efterladte, når den tidligere biskop dør. Ifølge stiftet er regningen på 48.500 kr. primært betalt med penge fra kirkeskatten. 

Det får nu Thomas Søbirk Petersen, der er etikprofessor på Roskilde Universitet, til at kritisere kirken for manglende mådehold. 

– Det her et eksempel på, at kirken bruger penge på noget, der er fuldstændig unødvendigt og ekstravagant, siger Thomas Søbirk Petersen, der tidligere har kritiseret den danske folkekirkes forbrug i blandt andet klummer i Kristeligt Dagblad. 

– Når vi så samtidig har et centralt budskab i kristendommen om, at vi skal hjælpe folk i nød og fokusere på det åndelige, og ikke det materielle, så er sådan en gave fuldstændig i modstrid med, hvad kirken står for, mener Thomas Søbirk Petersen. 

Hør den tidligere biskop Lise-Lotte Rebels reaktion på, at en ekspert mener, at gaven ligner en omgåelse af skattelovgivningen:

Artiklen fortsætter under billedet.

Lise-Lotte Rebel overværer, at provst Peter Birch (th.) bliver ordineret som ny biskop over Helsingør Domkirke søndag den 31. januar 2021. Foto: Keld Navntoft/RitzauScanpix

Undgår skattesmæk 

I et stiftsmagasin har stiftskontorchefen i Helsingør, Annette Nordenbæk, forklaret, at guldkorset skal afleveres, når den tidligere biskop dør, fordi “der er regler for, hvor meget offentligt ansatte må modtage i gave.” 

– Desuden ville det i så fald blive en meget dyr gave for Lise-Lotte at modtage, for hun ville skulle betale skat af beløbet, siger Annette Nordenbæk i magasinet. 

Biskoppen undgår dermed et skattesmæk, fordi gaven skal afleveres igen, når hun dør. 

Ifølge Skattestyrelsen skal man normalt beskattes af værdien af de gaver, man får af sin arbejdsgiver, hvis beløbet overstiger 1300 kr. 

Per Nikolaj Bukh, der er økonomiprofessor ved Aalborg Universitet, mener ikke, at guldkorset skal betragtes som en skattepligtig gave. Blandt andet fordi korset har “en nær tilknytning” til rollen som biskop emerita, og det kan være svært at benytte privat. 

– Men der er en risiko for, at skattemyndighederne vil se på det som en gave, der skal betales skat af, fordi der er en brugsret, som har en værdi. Det afhænger af, om det bliver vurderet som en gave, siger han. 

Jakob Dedenroth Bernhoft, der er jurist og partner i firmaet Fraud React, der blandt andet hjælper virksomheder med at sikre sig mod økonomisk kriminalitet og rådgiver om skattespørgsmål, mener derimod, at sagen er usædvanlig. 

– Det ligner en omgåelse af skattelovgivningen, vurderer Jakob Dedenroth Bernhoft, der hæfter sig ved stiftets forklaring om, at den tidligere biskop ville skulle betale skat af gavens værdi, hvis guldkorset ikke skulle tilbageleveres. 

– Det er nærmest en tilståelse. Intentionen har jo været, at hun skulle have en gave, men på den her måde klæder man det ind i en lånesituation, så hun ikke skal betale skat, siger han.

Prisen for guldkorset endte ifølge Helsingør Stift på 48.560 kr.

Gaven til den nu tidligere biskop på 48.500 kr. består af et kors med en mat overflade og en blank kæde. Korset er hult for at undgå, at det bliver for tungt, og består på overfladen af 14 karat guld. 

De kommunale gaveregler

Mens de kommunalt ansatte i Helsingør maksimalt kan få en fratrædelsesgave til 250 kr., når de fratræder deres stilling, var beløbet næsten 200 gange højere end kommunens gavegrænse, da kirketoppen i stiftet fandt en afskedsgave til Lise-Lotte Rebel. Helsingør Kommunes gaveregler gælder ikke for stiftet.

I stiftsmagasinet fra Helsingør Stift har guldsmeden bag gaven selv forklaret, at hun blev “meget beæret” over opgaven, og at hun først skulle “klø sig selv lidt i nakken,” da hun hørte om, at Domkirken i Helsingør ville hyre hende til at lave korset. 

Over for Radio4 siger den tidligere biskop, Lise-Lotte Rebel, at hun er klar til at aflevere guldkorset tilbage til stiftet igen, hvis der er tvivl om, at hun kan være skattepligtig. 

Hun fortæller også, at hun blev “forbavset” over gaven, og at hun i dag ikke ved, hvordan skal hun få noget ud af guldkorset. 

– Jeg aner ikke, hvad jeg skal bruge det til, siger hun i et interview, som du kan læse ved at klikke her.

Stiftet: Kirkekasserne betalte 

Ifølge Helsingør Stift er det planen, at guldkorset på sigt skal gives videre til andre biskopper, der går på pension, når Lise-Lotte Rebel ikke længere er i live. I et brev, som stiftet har sendt til provstiudvalgene, fremgår det, at stiftet selv vurderer, at der ikke er udfordringer i forhold til skat. 

– Gaven vil blive givet med klausul om, at den tilbageleveres ved dødsfald. Der vil ikke skulle svares skat af en gave, der stilles til rådighed til brug i biskoppens emeritustid, står der i brevet, hvor stiftet syv gange betegner guldkorset som en “gave” til Lise-Lotte Rebel. 

Helsingør Stift oplyser i et svar til Radio4, at det var “en fejl,” at guldkorset “i flere sammenhænge” har været omtalt som en gave, da guldkorset skal leveres tilbage til embedet (Helsingør Stift, red.) ved hendes dødsfald.”

– Det er en fejl, da der ikke er tale om en gave, skriver stiftet.

Ifølge Helsingør Stift er korset “finansieret af kirkekasserne i Helsingør Stift,” som primært indeholder penge fra kirkeskatten, men blandt andet også fra betaling for brug af kirken og kirkegårde samt lejeindtægter fra præsteboliger.

Midlerne til indkøbet af guldkorset stammer fra provstier og menighedsråd i Helsingør Stift. 

– Guldkorset blev finansieret af menighedsrådene, hvor provstiet stod for indsamlingen af midlerne fra menighedsrådene. De menighedsråd, der valgte at deltage i gaven, bidrog med omkring 300 kr. Der har derfor været tale om, at mange små gaver er blevet puljet for at finansiere emerita-korset i Helsingør Stift, skriver Helsingør Stift. 

Stiftet har ikke ønsket at stille op til et interview.

Foto: Nikolai Linares

Afspiller nu

A-Z

01:00
05:00