Bertel Haarder om Palæstina-demonstranter: "Ligeså udemokratiske som Hamas."

Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Skrevet af

13. juni 2024

Simon Kvist Sandemand

sks@radio4.dk

Når propalæstinensiske demonstranter og aktivister vil afbryde debatter til Folkemødet er det ligeså udemokratisk som Hamas.

Det mener idémanden bag Folkemødet, Bertel Haarder.

- Det er ligeså udemokratisk som Hamas. Det er udemokratisk at forhindre andre i at have en debat, siger han i Radio4 Morgen.

- De der vil tale Palæstinas sag, de kan bede om ordet ligesom alle andre. De kan lave deres egne møder ligesom alle andre. Der er 3500 arrangementer på Folkemødet, og de kan lave deres egne. De er velkomne til at lave demonstrationer. De må det hele - lige undtagen at forhindre andre i at drøfte det, de gerne vil.

Det tidligere mangeårige folketingsmedlem og minister for Venstre henviser blandt andet til en varslet demonstration som 'Initiativgruppen Bornholm for et frit Palæstina' afholder i dag, torsdag, mod israelske krigsforbrydelser i Gaza.

- Det, de gør, når de går ind og ødelægger den demokratiske proces, er, at de optræder som bøller. Ligesom dem, der angreb kongressen i USA. Det er ikke et led i demokratiet at forhindre andre i at have debatter om det, de synes, er vigtigt, siger Bertel Haarder.

Der har i løbet af de seneste måneder været en række hændelser med propalæstinensiske demonstranter, der har afbrudt arrangementer.

Statsminister Mette Frederiksen fra Socialdemokratiet blev eksempelvis afbrudt, da hun i forbindelse med kvindernes kampdag gæstede spillestedet Vega i København. Her måtte statsministeren forlade scenen midt under sin tale, fordi propalæstinensiske demonstranter blev ved at afbryde hende.

Det samme er sket for udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen fra Moderaterne, der var inviteret til at holde oplæg på Københavns Universitet. Her afbrød propalæstinensiske demonstranter udenrigsministeren med tilråb.

Afspiller nu

MATHIAS HELTS TALKSHOW

09:05
10:00