Bekymrede spørgsmål om PFAS fyldte borgermøde i Thyborøn

Thyborøn på Harboøre Tange og Thyborøn kanal ved indsejlingen fra Vesterhavet til Limfjorden

Skrevet af

27. april 2022

Bang@radio4.dk

Bang@radio4.dk

Oprindeligt var det en høj forekomst af kræft, der skulle tales om.

Men borgerne i det nordvestjyske Thyborøn-område ville det anderledes, da der tirsdag aften var borgermøde i byens kulturhus Wærket.

Her havde Lemvig Kommune og Region Midtjylland inviteret til opfølgning på undersøgelsen om øget risiko for kræft i Thyborøn-Harboøre.

Det var dog forrige måneds store fund af det kræftfremkaldende flourstof PFAS i en sø syd for Thyborøn, som borgerne helst ville tale om.

Reporter Steffan Axelsen fra Radio4 var med til mødet, og her mødte han blandt andet Amanda Sanders. Hun var taget til borgermødet, fordi hun gerne ville vide mere om fundet af det kræftfremkaldende flourstof PFAS.

“Jeg tænker selvfølgelig over, om det er mere omfattende, end det der bliver oplyst. For eksempel tænker jeg over, om det mon er i badevandet,” siger Amanda Sanders til Radio4.

Du kan høre en mere fra borgermødet i Thyborøn her:

Efter PFAS-forureningen i Korsør sidste år valgte Danske Regioner at foretage en kortlægning over alle landets brandskoler, som skulle undersøges nærmere for PFAS-forurening. I efteråret 2021 kom det så frem, at 145 lokaliteter med brandskoler skulle undersøges nærmere den kommende tid.

Siden er fokus også rettet mod virksomheder og vandløb, som kan være inficeret med større mængder PFAS. Her kom det siden frem, at der ved 900 industrigrunde er påvist et eller flere stoffer fra PFAS-gruppen. De skal også undersøges nærmere.

Borgmester i Lemvig Kommune, Erik Flyvholm fra Venstre, forstår de bekymrede borgere i Thyborøn.

“Derfor er det vigtigt, at vi hurtigt finder ud af, om der er noget, vi kan gøre. Vi arbejder på højtryk sammen med regionen og staten på at finde ud af, hvor den her forurening stammer fra,” siger Erik Flyvholm til Radio4.

Du kan høre interviewet med Erik Flyvholm, Borgmester i Lemvig Kommune her:

Foto: Morten Rasmussen/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

NYHEDERNE PÅ RADIO4

16:00
16:05