Det er ikke kun jagten på medaljer, der fylder ved De Olympiske Lege i Tokyo i øjeblikket.
Flere atleter vælger nemlig også at bruge deres deltagelse til at markere et politisk budskab.
Det fortæller Stanis Elsborg, der er senioranalytiker ved Idrættens Analyseinstitut. Han fremhæver blandt andet, at fodboldspillere ved dette års OL har valgt at knæle for at vise, at de siger nej til racisme.
“Bare ved det seneste sommer-OL i Rio i 2016, så vi ikke på samme måde den her bølge af atletaktivisme,” siger Stanis Elsborg til Radio4 Morgen.
Derfor tror han også, at man vil se flere atleter i år, som vil vise symboler eller andre former for aktivisme, når der begynder at blive overrakt medaljer.
“Jeg tror, vi vil se det endnu mere, og at vi vil se atleter, som er mere fantasifulde i forhold til, hvor og hvordan de kan finde på at demonstrere om en politisk sag.”
Umuligt at skille sport og politik
I regelsættet fra den Internationale Olympiske Komité (IOC) står der, at: ”Ingen form for demonstration af politisk, religiøs eller racemæssig propaganda er tilladt på de olympiske områder.”
Op til legene har komitéen også understreget over for flere medier, at atleterne bliver straffet, hvis de beslutter sig for at gå ned på knæ eller knytte næven.
Men i praksis er det faktisk umuligt at skille sport og politik ad i OL-regi, mener Stanis Elsborg:
“Det er lidt en utopi, for OL ville slet ikke eksistere, hvis ikke der var et politisk element. For værtslandet er det ikke en sportsbegivenhed, men et politisk prestigeprojekt. Værtslandet får en helt unik mulighed for at præsentere det klart bedste billede af sit land til rigtig mange seere rundt om i verden,” siger Stanis Elsborg.
Hør interviewet med Stanis Elsborg i Radio4 Morgen her:
Foto: Asano Ikko/AFP/Ritzau Scanpix