Astma-Allergi Danmark: Lægehus skal lære af otteårig piges død

Skrevet af

15. juni 2023

alch@radio4.dk

alch@radio4.dk

Lægerne Margrethevej i Vojens har fået kritik for en mangelfuld behandling, der ledte frem til, at en otteårig syrisk pige døde af et simpelt astmaanfald. Nu er det nødvendigt, at lægehuset lærer noget af sagen, lyder det fra Astma-Allergi Danmark.  

Lægerne Margrethevej i Vojens er nødt til at lære af den kritik, som lægehuset har fået på baggrund af sagen, hvor otteårige Aryam døde efter et forløb, hvor der var flere fejl.   

Sådan lyder det fra patientforeningen Astma-Allergi Danmark.  

”De skal lære af den her sag. Selvfølgelig skal de det. Alt andet er jo fuldstændig absurd. Det handler om liv og død,” siger Anne Holm Hansen.  

Styrelsen for Patientklager rettede i maj kritik af lægehuset på grund af flere fejl i behandlingen, der ledte frem til den syriske piges død. Du kan høre Radio4 Undersøgers afdækning af hele forløbet i podcasten ”Den døde pige i lægehuset”. 

Blandt andet får Lægerne Margrethevej kritik for ikke at have tid til at se Aryam, da hun havde akut brug for lægehjælp. I stedet gav de hende en tid hos lægen tre en halv time senere, da hendes far ringede om hjælp. 

Ingen kommentarer

Lægehuset i Vojens har flere gange afvist at forklare, hvordan de forholder sig til kritikken fra Styrelsen for Patientklager, men en udtalelse fra Aryams læge viser, at han ikke mener, at der er begået fejl i forløbet. 

Aryams forældre har søgt om erstatning for Aryams død. Og i den forbindelse har lægen udtalt til Patienterstatningen, som behandler sagen, at “patienten er død som følge af udtalt vejrtrækningsbesvær, der udløste respirations- og hjertestop. Der var formentlig tale om et astmaanfald. Hun modtog relevant behandling, da hun kom til klinikken. Desværre er hun først kommet så sent i sit anfald, at hendes liv ikke stod til at redde.” 

Anne Holm Hansen kan ikke vurdere, om lægehuset har lært noget af sagen, når lægehuset ikke vil udtale sig.  

“Men det var jo ikke farens skyld, at den her tid gik. Det var jo lægehuset, som han ikke kunne få en tid ved. Han kunne ikke få lov at komme til tiden,” siger Anne Holm Hansen. Du kan høre hele interviewet med Anne Holm Hansen i Radio4 Morgen her: 

Professor i Almen Medicin på Københavns Universitet, Lars Bjerrum, har vurderet sagen for Radio4. Han er ikke enig i, at Aryams liv ikke stod til at redde. Han siger, at der er “mange ting, man kunne have gjort anderledes” i forløbet.  

“Det er jo altid nemt at være bagklog, men vi skal lære af denne her sag. hvordan kan vi undgå at det sker fremover. det er det, jeg mener som læge, er det vigtigste for os, at vi skal lære af det, når det er gået galt,” siger han. 

Anne Holm Hansen siger, at hun bliver nødt til at tro på, at Lægerne Margrethevej i Vojens har lært noget af sagen, men at det ikke kommer til at ske, hvis de grundlæggende ikke mener, at de har gjort noget forkert.

Bare papir

Aryams far, Sohaib Alnasif, mener, at kritikken fra Styrelsen for Patientklager ikke ændrer noget.  

“Det betyder ingenting. Det er bare papir. Afgørelsen ændrer ingenting, og der er ingen konsekvenser for lægehuset,” siger han.

Anne Holm Hansen mener, at der bør være en form for ekstern opfølgning, der sikrer, at lægehuset har lært noget på baggrund af Aryams død.  

“Det må være helt centralt, at der er noget opfølgning på det her. Et tilsyn eller lignende, som samler op på de her ting for at se, om der er sket en forandring,” siger hun og fortsætter: 

“Vi har en lille pige, der er død, og børn i Danmark bør ikke dø af astma. Det sker jo ikke. Så derfor er det her så speciel en situation, at der må simpelthen blive placeret et ansvar.” 

 

NaN:NaN
NaN:NaN