Antallet af børn er faldet med 32 procent i Lemvig: “Vi savner hjælp fra Christiansborg”

På Skåde Skole i Højbjerg er der gjort tre klasselokaler klar til måske at modtage ukrainske børn. Skoleleder Mogens Steen Petersen har ansat nye lærere og pædagoger, der på fredag pynter op, inden de modtager eleverne mandag. Mogens Steen Petersen. Foto: Rikke Kjær Poulsen

Skrevet af

6. februar 2023

Anst@radio4.dk

Anst@radio4.dk

De seneste ti år er antallet af børn, der er vokser op i landets mindre byer og landdistrikter, faldet markant.

Antallet af børn mellem 0-17 år i byer op til 5000 indbyggere er i gennemsnit faldet med knap 15 procent fra 2012 til 2022. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Udviklingen resulterer nu i, at flere kommuner enten har lukket skoler og daginstitutioner eller skal træffe en beslutning om det i løbet af denne måned.

Den udfordring kender de i Lemvig Kommune, hvor antallet af børn mellem 0-17 år er faldet med en tredjedel, og det er den kommune, hvor antallet af børn er faldet mest i hele landet det seneste årti.

I Lemvig er Tina Boel Van Ingen, næstformand for Familie- og Kulturudvalget for Venstre, ikke stolt af førstepladsen.

“Vi sender glædeligt vores unge mennesker til Østjylland eller København, når de skal uddanne sig, men det er svært at få dem tilbage,” siger Tina Boel Van Ingen.

For byer på 5000 indbyggere og derunder er antallet af børn mellem 0-17 år faldet med knap 15 procent i perioden 2012-2022, viser tal fra Danmarks Statistik.

Lemvig, Lolland og Nordfyns Kommune er hårdest ramt med et fald på lige over og lige under 30 procent.

Det er specielt i alderen 6-8 år, der er sket et stort fald. Her ligger gennemsnittet på landsplan på mere end 20 procent i byer under 5000 indbyggere.

Hør her, hvordan Lemvig Kommune forsøger at få udviklingen vendt:

Tina Boel Van Ingen, næstformand for Familie- og Kulturudvalget for Venstre i Lemvig Kommune, efterlyser mere fokus fra Christiansborg på problemet med de få børn i kommunen.

“Jeg synes, vi hører rigtigt meget om større byer, der har problemer med at bygge nok daginstitutioner til alle de tilflyttere, der kommer. Derfor vil jeg også gerne have mere fokus på den problematik, vi har herude.”

Tina Boel Van Ingen har ikke selv opskriften på flere børn i kommunen.

“Man må jo få noget analyse på, hvad man kan gøre. Vi har fået flyttet nogle statslige arbejdspladser hertil, men det gør ikke det hele,” siger Tina Boel Van Ingen.

Foto: Rikke Kjær Poulsen/Ritzau Scanpix

NaN:NaN
NaN:NaN