Advokatundersøgelse frikender foreningen Søstre mod Vold og Kontrol

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S), borgmester Peter Rahbæk Juel, beskæftigelses- og socialrådmand Brian Dybro, Kefa Abu Ras (Søstre mod Vold og Kontrol), Roya Moore (Foreningen NOUR), Jannie Staal (centerleder for Krisecenter Odense), Halima El Abassi (forsker i æresrelaterede konflikter og formand for Odense Kommunes ekspertgruppe mod negativ social kontrol) og Rami Dibaje (skoleleder på H.C. Andersen Skolen), afholder Door step-pressemøde efter møde om negativ social kontrol kan stoppes i et udsat boligområde som Vollsmose, på H.C. Andersen Skolen i Odense mandag den 5. oktober 2020.. (Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

21. april 2022

Bang@Radio4.dk

Bang@Radio4.dk

En uvildig advokatundersøgelse i Odense Kommune, der skulle undersøge foreningen Søstre mod Vold og Kontrol, har ikke fundet bevis for nogle af de fire påstande, der blandt andet dækker dokumentfalsk.

Torsdag blev en længe ventet advokatundersøgelse fra advokatfirmaet Horten fremlagt for Økonomiudvalget i Odense Kommune. Advokatfirmaet har undersøgt fire påstande om Foreningen Søstre mod Vold og Kontrol, blandt andet at foreningen udelukker medlemmer, lægger pres på tidligere medlemmer og at foreningen har begået dokumentfalsk.

I undersøgelsens konklusion fremgår det, at der ikke kan findes bevis for påstandene. Afgørelsen glæder Odenses socialdemokratiske borgmester Peter Rahbæk Juel.

”Jeg er glad for, at den er så klar i konklusionen og at den viser at, der ikke er noget at komme efter i forhold til foreningens arbejde,” siger han til Radio4.

Som en del af Odense byråds beslutning om en fokuseret indsats i kampen mod negativ social kontrol har Odense Kommune ydet tilskud til foreningen Søstre mod Vold og Kontrol til profilprojektet “Flere frivillige skal bidrage til arbejdet med at reducere negativ social kontrol”. Foreningen har modtaget i alt over syv millioner kroner fra staten og Odense Kommune med henblik på at rekruttere og opkvalificere frivillige, der kan støtte og hjælpe borgere underlagt negativ social kontrol.

På et byrådsmøde den 24. marts 2021 drøftede byrådet foreningen. Her blev det fremført, at flere borgere i Odense med indgående kendskab til forholdene i Vollsmose har tilkendegivet en omfattende mistro til foreningen. Og i januar i år hyrede Odense Byråd så advokatfirmaet Horten til at lave en uvildig advokatundersøgelse.

Det er den advokatundersøgelse, der torsdag blev fremlagt for Økonomiudvalget i Odense Kommune og som konkluderer, at der ikke kan findes bevis for påstandene.

Advokatundersøgelsen skuffer Tommy Hummelmose, der er konservativ rådmand i Odense. Han tog sagen op i byrådet i marts 2021.

”Undersøgelsen er en tynd kop te, fordi der er så mange steder, hvor advokatfirmaet siger, at der har været ting, de ikke har kunne få adgang til og derfor ikke kunne undersøge til bunds,” siger Tommy Hummelmose til Radio4.

Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

AFTENRADIO

16:05
19:00