Å-profil om hadbeskeder: "Vi politikere har også et ansvar"

Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Skrevet af

23. april 2024

Steffan Axelsen

stax@radio4.dk

Hadbeskeder rettet mod landets politikere er atter kommet i fokus.

Det sker, efter statsminister Mette Frederiksen (S) har delt ordlyden af et stigende antal hadbeskeder, som hun har modtaget de seneste dage.

De lyder blandt andet:

"Du er godt nok blevet fed. Har du mon drukket for meget børneblod her på det sidste."

"Du er grim. Luderso. Klamme kost."

Selv om beskeder som disse aldrig må accepteres, så har landets politikere også et medansvar for at sætte tonen i den offentlige debat.

Det fortæller Sascha Faxe, medlem af Folketinget for Alternativet.

- Når vi som politikere ikke kan holde den gode tone i Folketinget, så er vi med til at sætte en tone i forhold til, hvordan man må, bør og kan tale om andre mennesker, fortæller hun til Radio4 Morgen og tilføjer:

- Det gælder også i vores adfærd, hvis vi for eksempel ruller med øjnene over for hinanden i Folketingssalen, eller siger, at man ikke fatter, hvad en anden taler om. Sådan foregår det jo i Folketingssalen, og det er med til at sætte tonen og åbne en dør for, at det så er okay at tale sådan, forklarer hun.

Hør interviewet med Sascha Faxe her:

Sascha Faxe kalder det 'fint' og 'vigtigt' af statsministeren at fremvise nogle af de nylige hadbeskeder, hun har modtaget.

Men det bør ikke stoppe der, lyder det fra medlemmet fra Alternativet.

- Vi får alle i Folketingssalen denne form for hadbeskeder. Jeg gør også. Derfor er det vigtigt, at vi ikke bare peger fingre ad hinanden, men åbner debatten og spørger, hvad vores eget bidrag til det her problem kan være, siger hun.

Socialdemokratiets Lea Wermelin er enig med Sascha Faxe i, at politikerne også bærer et ansvar for at holde en god tone i den offentlige debat.

Men hun er ikke enig i, at debatten skal drejes over i, hvad politikerne kan gøre for at undgå kommende hadbeskeder.

- Jeg synes, det er problematisk, at man ved at tage det her ind i debatten - når det egentligt handler om, hvordan man skal sige fra over for hadbeskeder - så lidt er med til at legitimere at skrive på den måde, siger hun i kølvandet på Sascha Faxes pointer.

- Man skal huske, at det her afholder kvinder fra at stille op i politik, det får færre til at have lyst til at blive i Folketinget, og det er et demokratisk problem, konstaterer Lea Wermelin.

Afspiller nu

NYHEDERNE PÅ RADIO4

06:00
06:05