Københavns Universitet boykotter kinesisk virksomhed

Skrevet af

27. juni 2024

Laura Lin Dueholm

ladu@radio4.dk

Af frygt for misbrug af data har Københavns Universitet droppet deres kinesiske samarbejdspartner BGI Group, der har leveret udstyr til genomsekventering.    

Københavns Universitet har nu besluttet at stoppe al samarbejde med den kontroversielle kinesiske virksomhed BGI Group.   

Det fremgår af en mail fra Københavns Universitets prorektor David Dreyer Lassen, som Radio4 har fået aktindsigt i.

Allerede tilbage i maj kunne Radio4 fortælle, at Aarhus Universitet havde droppet samarbejdet med BGI på grund af et ændret trusselsbillede.

Og nu viser det sig, at begge universiteters beslutning kommer efter samråd med Politiets Efterretningstjeneste og Uddannelses- og Forskningsministeriet. 

Vurderingen er, at der er risiko for både misbrug af data, risiko for misbrug af immaterielle rettigheder og en risiko for at bidrage til forskning, der kan anvendes til et militært formål.

Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund forklarer, at der findes konkrete oplysninger om BGI Group, der har fået ministeriet til at fraråde samarbejdet. 

- Det er PET’s vurdering, at danske biodata har meget stor forskningsmæssig interesse for ikke-ligesindede stater som Kina. Vi ved, at Kina har en strategi, som sigter mod, at militæret kan udnytte civile videnskabelige og teknologiske fremskridt. Og der findes eksempler på, at BGI samarbejder med det kinesiske militær.

Københavns Universitet har ikke selv ønsket at stille op til interview om deres beslutning.

De skriver til Radio4, at de af sikkerhedsmæssige årsager ikke kan kommentere på, om der ligger konkrete hændelser til grund for at droppe samarbejdet.

Men spørger man direktøren i Danske Universiteters Interesseorganisation, Jesper Langgaard, så er beslutningen rigtig:  

- I forhold til universitetsområdet, skal vi sikre os at viden ikke ender i hænderne på fremmede magter som Iran og Kina.

BGI er en af verdens førende virksomheder inden for genomsekventering, der bruges til at kortlægge menneskers gener. De har i flere år samarbejdet med danske universiteter og har en afdeling i Danmark.

Det er ikke kun i Danmark, at myndigheder og politikere er opmærksomme på BGI Group. I øjeblikket er kongressen i USA i gang med at vedtage lovgivning, som reelt vil udelukke BGI fra de forenede stater. Det gør de på grund af en frygt for, at amerikanske sundhedsdata bliver indsamlet og misbrugt. Det skriver flere amerikanske medier.


Afspiller nu

MATHIAS HELTS TALKSHOW

18:05
19:00