Danskerne arbejder i helligdagene: Fleksibiliteten prioriteres højt

Christian Lindgren/Ritzau Scanpix

Skrevet af

29. marts 2024

Benjamin Hørlück Munk

ben@radio4.dk

Fleksibilitet i arbejdslivet er blevet en større prioritet for danskerne.

Mange vil fx gerne arbejde i påskedagene, hvis det betyder, at man kan holde fri på et andet tidspunkt, der passer bedre. Det fortæller formand i HK Privat, Kim Jung Olsen, til Radio4 Morgen.

- Det her med fleksibilitet i arbejdstiden og ferietilrettelæggelsen er noget, som vores medlemmer sætter mere og mere pris på. Altså muligheden for at tilrettelægge sit liv på en anden måde.

Han mener, at det er en rigtig gode idé, at man lokalt kan lave aftaler, der passer til medarbejdernes behov, og det er noget, man ser flere og flere steder. Og det er ikke kun til medarbejderens fordel, fortæller han.

- Jeg ser det dybest set som en win-win-situation. Der kan jo godt være nogle arbejdsopgaver, der ligger hen over påsken, som lige så godt kan laves på det tidspunkt. Men det forudsætter jo, at der er noget arbejde at lave. Vi ser jo også virksomheder, der decideret lukker ned i helligdagene, hvor der ikke er noget at lave. Og der er det jo nok lidt svært at få en aftale igennem.

Du kan høre hele interviewet med Kim Jung Olsen her:

Forsikringsselskabet IF Forsikring er en af de virksomheder, der har valgt at give medarbejderne mulighed for at arbejde i påskedagene. Det betyder, at de kan holde fri på to andre valgfrie dage, hvis det passer dem bedre. Det fortæller Birgitte Ringbæk, der kommunikationschef ved IF Forsikring, til Radio4 Morgen.

- Vi ser os selv som en multikulturel virksomhed, som har medarbejdere med mange forskellige baggrunde.  Det er vi glade for, og det vil vi gerne vise ved at tilbyde noget fleksibilitet. Hvis man kommer fra en kultur eller en religion, hvor man ikke fejrer fx påsken, så kan man arbejde i helligdagene og tage fri på dage, der passer bedre med ens egen kultur eller religiøse baggrund.

Det er et fåtal af medarbejderne hos IF Forsikring, der har ønsket den her fleksibilitet, og langt de fleste holder fri i påsken. Derfor er det til en begyndelse en forsøgsperiode, som løber året ud, men indtil videre tyder responsen fra medarbejderne på, at det er en succes.

Du kan høre mere om IF Forsikrings forsøg her:

Helle Bonnesen, der kirkeordfører for Konservative, synes, det er et rigtig godt tilbud, så længe det er op til den enkelte virksomhed. Det må aldrig blive et krav fra medarbejdernes side, fortæller hun til Radio4 Morgen.

- Vi har jo et samfund, der hænger sammen som et kristent samfund, og derudover har vi jo allerede en masse muligheder for at opnå den fleksibilitet. Vi har ferieuger, og vi har feriefridage, så jeg synes faktisk, man har rig mulighed for at tage de fridage, man gerne vil. Men hvis virksomhederne kan få det til at fungere, så er det meget fint med mig.

Hør hele interviewet med Helle Bonnesen her: 

Afspiller nu

HOVEDET OG HALEN

12:05
14:00