Skyggehandel for millioner: Danfoss-varer endt i Rusland trods sanktioner

FOTO: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix

Skrevet af

13. august 2024

Jeppe Reedtz Husted

jrh@radio4.dk

Danfoss-udstyr for millioner, der ifølge EU kan bruges i Ruslands militærindustri, ender på russiske hænder stik imod de vestlige sanktioner. “Ingen af de nævnte virksomheder er blandt vores kunder,” siger Danfoss. 

I løbet af fem måneder er Danfoss-produkter for mere end 13 millioner kroner havnet i Rusland trods strenge sanktioner. 

Produkterne falder alle under en særlig liste over sanktionerede højprioritetsprodukter, der ifølge EU bruges i russiske våbensystemer og landets militære industri. 

Det kan RADIO IIII fortælle på baggrund af oplysninger fra de russiske toldmyndigheder indsamlet af databasen ImportGenius. 

De danskproducerede produkter sendes bl.a. til Rusland fra virksomheder med base i Kina, Tyrkiet og Kasakhstan. 

- Der er rigtig mange penge i sanktionsomgåelse, og det er der nogle i udlandet, der står klar til at udnytte, siger Flemming Splidsboel, seniorforsker ved DIIS og ekspert i russiske forhold. 

RADIO IIII kunne mandag fortælle, hvordan sanktionerede produkter fra også Grundfos og Foss ender i Rusland. 

Omgåelsen af sanktioner bidrager til, at det russiske militær kan opretholde det nuværende aktivitetsniveau i Ukraine, vurderede Forsvarets Efterretningstjeneste i februar. 

- Der er mange dele, som egentlig er udviklet til civilt brug, hvor militæret (i Rusland, red.) siger: ‘Hov, det der kan vi da også bruge’, siger Thomas Galasz Nielsen, chef for Institut for Militær Teknologi på Forsvarsakademiet. 

Kuglelejer til krig 

I september 2023 indførte EU derfor en liste over højprioritetsprodukter, som ifølge Kommissionen enten “bruges i russiske militærsystemer, der findes på slagmarken i Ukraine” eller er “kritiske” for våbenproduktionen. 

Danfoss-produkter, som er endt i Rusland, tæller bl.a. koniske rullelejer, statiske omformere og elektriske apparater til kredsløb. 

I Rusland ender produkterne bl.a. hos en tidligere Danfoss-samarbejdspartner og den største spiller i landets indbringende træindustri, Ilim Group. Illim Group optræder på Vladimir Putins liste over “strategisk vigtige virksomheder”. 

Slutbrugeren af produkterne fremgår ikke af oplysningerne fra toldmyndighederne. 

Eksempelvis sælger virksomheden Dalkos, der importerede Danfoss-produkter for mere end 200.000 kroner fra september til december sidste år, komponenter til flere af Ruslands største våbenfabrikker, konkluderede det uafhængige russiske medie iStories i juni. 

Danfoss oplyser til RADIO IIII, at de ikke handler direkte med nogle af de udenlandske mellemmænd, der indgår i handlen med Rusland. 

- Vi ønsker ikke salg i Rusland, eller at vores produkter forhandles i Rusland, skriver de i en mail. 

Danfoss ønsker ikke at forholde sig til, hvordan deres produkter alligevel er endt i Rusland, men understreger, at deres kunder underskriver kontrakter, der forbyder dem at videresælge virksomhedens produkter til Rusland.  

Afspiller nu

Børsen brænder

08:05
09:00