Nyt musikalsk AI-program puster til ønske om politisk stopklods

Borberg Asger Ryø/Ritzau Scanpix

Skrevet af

27. marts 2024

Steffan Axelsen

stax@radio4.dk

Udviklingen med kunstig intelligens går hurtigt. Og nogle gange for hurtigt.

Det gælder også i musikbranchen, hvor AI-programmet SUNO nu er udkommet i en ny tredje version.

Her kan selv de største musikamatører med få museklik få komponeret sin egen sang via nogle stikord.

Programmer som disse er med til at gøre musikbranchen i dag "ekstremt udfordrende", mener Thomas Sandberg, forperson i Dansk Musiker Forbund.

- Når de her kunstige intelligens-algoritmer lærer deres kompositionsværktøj ved at lytte til beskyttet musik, så har vi en udfordring, fortæller han og uddyber:

- Det har tidligere været fremme - for eksempel med kunstneren Drake - at man har lavet noget, der lød fuldstændigt som ham ved at scrolle igennem hans bagkatalog. Det er der, vi og politikerne skal diskutere, om der er nogle brud på ophavsrettighederne, fortæller Thomas Sandberg til Radio4 Morgen.

Hør interviewet med Thomas Sandberg her:

Thomas Sandberg slår dog fast, at han hilser kunstig intelligens velkommen i musikbranchen, da teknologi altid har været en del af branchens udvikling.

- Men det er uoverskueligt med det tempo, AI arbejder med lige nu. Dét at kunne efterligne en stemme fra en kendt kunstner, er noget, vi i Dansk Artist Forbund og Dansk Skuespillerforbund derfor har indsendt et lovforslag til kulturministeren om, fordi man er ved at revidere ophavsretsloven, lyder det.

David Guldager er techjournalist og har blandt andet Youtube-kanalen 'Elektrisk´.

Han mener ikke, at musikindustrien er udsat for snyd af programmer, der er baseret på kunstig intelligens.

- Jeg kan godt forstå tanken om snyd, for hvad skal der så ske med de folk, der faktisk arbejder med musik og forstår sig på det? Skal de bare væltes over sådan en metervare, siger han.

Hør interviewet med David Guldager her:

David Guldager tilføjer dog:

- Det, vi ser for tiden, er en demokratisering af teknologien, hvilket vil sige, at vi alle sammen kan arbejde med det. Vi behøver ikke være programmører eller musikproducere for at gøre det her. Det er det smukke ved kunstig intelligens, fortæller han.

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) har nedsat et AI-udvalg, der skal kigge på emnet og udfordringerne med kunstig intelligens for kulturelle institutioner.

Afspiller nu

DET SIDSTE MÅLTID - HIGHLIGHTS

19:05
20:00