Lydfil: Nordic Waste-stifter kendte til problemer med "banebrydende” anlæg

Skrevet af

23. maj 2024

Tobias Hansen Bødker

tohb@radio4.dk

Jeppe Reedtz Husted

jrh@radio4.dk

I en optagelse fra 2021 fortæller medarbejdere fra Nordic Waste om problemer med et afgørende vaskeanlæg. Kort forinden forsikrede Randers Kommune ellers Miljøstyrelsen om anlæggets “gode resultater”. 

En lydoptagelse fra oktober 2021 dokumenterer, hvordan Nordic Waste kæmpede med at få et helt centralt vaskeanlæg til at fungere på et tidspunkt, hvor både virksomheden selv og Randers Kommune havde blåstemplet anlægget over for Miljøstyrelsen. 

Det fortæller Radio4 i podcastserien “Millionærerne, der skred.” 

Optagelsen, der ikke tidligere har været offentliggjort, stammer fra et besøg hos virksomheden foretaget af en journalist fra Radio4. 

Den daværende miljødirektør og medstifter af Nordic Waste, Christian Nielsen, bliver under besøget direkte konfronteret af en medarbejder, der gør direktøren opmærksom på, at anlægget volder problemer. 

- Der har vi skyllet en rigtig masse vand igennem, men næsten ingen materiale. 

- Og i det andet rør derovre, der har vi skyllet en super masse materiale igennem, men ikke ret meget vand, siger medarbejderen til Christian Nielsen i optagelsen. 

Bare en måned tidligere forsikrede Nordic Waste ellers Miljøstyrelsen om, at man havde “igangsat en proces”, der gjorde det muligt for virksomheden at vaske jord fri for forurening. 

Vaskeanlægget udgjorde nemlig grundlaget for en ansøgning om import af jord fra en losseplads i Norge, der kunne indbringe Nordic Waste millioner af kroner. 

I lydoptagelsen fortæller en anden medarbejder til Radio4, at Nordic Waste angiveligt ikke kunne fjerne forureningen ordentligt fra den jord, der var blevet kørt gennem maskinen. 

- Vi har fundet ud af, at der er nogle ting, som vi ikke har vidst. 

- Faktisk er materialerne ikke blevet skyllet ud, som de skulle have været, siger medarbejderen i optagelsen. 

Anlæg havde vist "gode resultater"

På det tidspunkt havde Randers Kommune allerede forsikret Miljøstyrelsen om, at vaskeanlægget havde “vist gode resultater”, da styrelsen i september 2021 efterspurgte en myndighedsvurdering af Nordic Wastes muligheder for at rense "potentielt meget forurenet jord". 

- Vi gør opmærksom på, at jeres vurdering er afgørende for, om der kan gives godkendelse til import af affaldet i denne anmeldelse, skrev styrelsen i et brev til Randers Kommune. 

Randers Kommune vil ikke oplyse til Radio4, om kommunen så dokumentation for, at vaskeanlægget viste “gode resultater”, før de fortalte netop det til Miljøstyrelsen. 

Året efter ankom 38.000 tons jord fra den norske losseplads til Ølst. 

- De har givet indtryk af, at de kunne håndtere flere og mere farlige affaldsfraktioner, end de reelt har kunnet, vurderer Mette Christophersen, IDA-ekspert i jordforurening og afdelingsleder hos Rambøll, der har hørt optagelsen. 

I optagelsen fra 2021 fastholder Christian Nielsen, at anlægget er blevet “testet af”, og at det “er et spørgsmål om at optimere det nu.” 

Nordic Waste har over for Radio4 ikke ønsket at forholde sig til indholdet af lydoptagelsen fra oktober 2021, men virksomheden erkendte i marts, at der havde været problemer med driften af vaskeanlægget. 

- Det har krævet en del udvikling, og man har gjort sig mange erfaringer, som naturligt har påvirket den kontinuerlige drift, skrev Nordic Waste til Danmarks Radio. 

Afspiller nu

HOVEDET OG HALEN

12:05
14:00