92-årig med brækket ryg skulle selv betale for ambulance: “Helt urimeligt”

Gitte Kjeldsen og hendes mor, Sonja Møller. FOTO: PRIVAT

Skrevet af

25. marts 2024

Anne Sofie Feld

afel@radio4.dk

Alvorligt syge ældre skal i flere kommuner selv betale for liggende transport til midlertidige pladser på plejehjem. Ældre Sagen vil have lovgivningen lavet om. 

Du skal selv betale flere tusinde kroner, hvis din mor skal med en ambulance.  

Sådan lød beskeden fra kommunen, da Gitte Kjeldsens dengang 92-årige mor skulle flyttes fra sit hjem til en midlertidig plads på et plejehjem.

- Det gjorde mig vred, for jeg syntes, det var helt urimeligt. For dybest set er det jo kommunens problem, at de ikke har aflastningspladser nok. For ellers skulle hun jo være blevet på sygehuset, siger Gitte Kjeldsen til Radio4.

Hendes mor har knogleskørhed, og da hun faldt i sit køkken, fik hun to brud på ryggen. Hun kunne ikke længere klare sig selv og skulle derfor hen på en midlertidig plads på et plejecenter.

Hør interviewet med Gitte Kjeldsen her:

Gitte Kjeldsens mor var blevet kørt med ambulance fra hospitalet til hendes hjem aftenen før, da der først var en midlertidig plads ledig dagen efter.

Så Gitte Kjeldsen ringer til kommunen og spørger, hvornår der kommer en ambulance. Og der får hun at vide, at hun selv skal bestille og betale for en liggende transport med Falck.

- Det var jeg da egentligt noget forundret over, og jeg bliver også vred. Jeg tænkte, at det kan simpelthen ikke passe, at jeg er sygeplejerske om natten, fordi I ikke har plads, og så så skal min mor selv betale for at blive kørt til et plejehjem i Tarm, siger Gitte Kjeldsen.

Gitte Kjeldsen spurgte sin mor, om moren ville betale, eller om hun skulle prøve at køre hende. Det endte med, at hun selv kørte sin mor.

- Jeg vil ikke kalde det forsvarligt, men det gik, siger Gitte Kjeldsen. 

Ældre Sagen vil have ny lovgivning 

Hvis en patient skal modtage behandling på et hospital, så skal de ikke selv bestille og betale for transporten.  

Forskellen skyldes, at transport til hospitalerne er omfattet af Sundhedsloven, men loven sikrer ikke transport til kommunal sygepleje. Og det betyder, at kommunerne ikke er forpligtede til at betale for transport.

Ældre Sagen kender til flere sager, hvor syge ældre selv har skullet betale for transporten, og brugerbetalingen bekymrer organisationen.    

- Det øger uligheden i sundhed, og vi er simpelthen bekymrede for, at der er syge og svækkede mennesker, som fravælger behandling, fordi det koster dem penge at komme derhen, mens det ville være gratis at komme til behandling på et sygehus, siger Louise Kambjerre Scheel, der er seniorkonsulent i Ældre Sagen til Radio4.

Hør interviewet med Louise Kambjerre Scheel her:

Organisationen mener, at lovgivningen skal laves om.  

- Der skal være de samme vilkår for patienterne, uanset om den seng, hvor de modtager behandling, står i kommunen eller den står på et sygehus. Det er afgørende, at sådan et hul i lovgivningen bliver lappet, siger Louise Kambjerre Scheel. 

Ældre Sagen opfordrer til, at lovgivningen bliver ændret med den kommende sundhedsreform, så der ikke kommer mere brugerbetaling i sundhedsvæsenet, når behandlingen foretages i kommunerne.  

Ikke retfærdigt 

Gitte Kjeldsens oplevelse fik hende til at ringe til kommunen, og blandt andet på grund af hendes opråb, så er Ringkøbing-Skjern Kommune fra årsskiftet begyndt at betale for liggende transport. 

- Det er jeg glad for, og det er helt rimeligt. Det burde alle kommuner kigge på, siger Gitte Kjeldsen.

Hør interviewet med Jens Erik Damgaard her:

Jens Erik Damgaard (KD), der er formand for Social- og Sundhedsudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune, er glad for, at kommunen i dag betaler, når syge ældre skal med en ambulance. 

Han mener, at det burde gælde i hele landet. 

- Når du kommer på sygehuset med en ambulance, så er det en del af samfundskontrakten, at det er gratis. Men når du skal fra dit eget hjem til en akutplads på et plejehjem, så koster det pludseligt penge. Det er ikke retfærdigt, siger Jens Erik Damgaard til Radio4. 

Radio4 har fra flere kilder fået oplyst, at det koster op til 8.000 kroner for en liggende transport med Falck. Radio4 har spurgt Falck, hvad prisen for en liggende transport er for private, men det har selskabet ikke oplyst. Virksomheden siger blot, at prisen varierer. 

Afspiller nu

KRIMILAND

14:05
15:00