Thyborøn-borgere frarådes at spise hjemmedyrkede grøntsager

Det er en stor glæde at kunne høste grøntsager til dagens middag i egen have. Nyopgravede gulerødder og rødbeder vaskes. Hobby, selvforsyning, kvinde, have, dyrkning, efterår, økologi, køkkenhave, mad, vand, bruser. Model released.

Skrevet af

30. marts 2022

redaktionen@radio4.dk

redaktionen@radio4.dk

Borgere i dele af Thyborøn i Vestjylland frarådes at spise hjemmedyrkede grøntsager. Årsagen er, at Lemvig Kommune har gjort nye fund af de formodet kræftfremkaldende og hormonforstyrrende PFAS-stoffer. Det oplyser Miljøstyrelsen og Lemvig Kommune i pressemeddelelser.

“De prøver, der på nuværende tidspunkt er udtaget, viser for høje koncentrationer af PFAS. Det betyder, at borgerne i Thyborøn i de berørte områder ud fra et forsigtighedsprincip ikke anbefales at spise hjemmedyrkede afgrøder fra haven,” siger Claus Borg, direktør for teknik og miljø i Lemvig Kommune, i en pressemeddelelse.

Hør historien her i nyhederne fra Radio4:

Det gælder ikke grøntsager, der er dyrket i plantekasser i drivhus og er vandet med drikkevand fra husstanden. For forureningen er ikke konstateret i drikkevandet. Borgere, som har oksekød eller fuglevildt fra Harboøre Tange liggende i fryseren, bør desuden kassere det for en sikkerheds skyld.

Tidligere på året blev der fundet PFAS syd for Thyborøn, hvor der tidligere har været en losseplads. Siden har nye undersøgelse i omkringliggende områder vist, at der også i Thyborøn by er forureninger. Det er på den baggrund, at Lemvig Kommune indfører nye restriktioner for at beskytte mod forureningen.

Der er tidligere indført både bade- og fiskeforbud i nærliggende søer. Og al salg af fødevarer fra kvæg i forurenede områder er stoppet efter vejledning fra Fødevarestyrelsen.

Her kan du høre serien fra Radio4 Undersøger om de giftige PFAS-stoffer, der er fundet i alt fra oksekød til drikkevand en lang række steder i Danmark:

Fire PFAS-stoffer, herunder PFOS, er fundet i for høje værdier.

PFOS er både mistænkt for at kunne påvirke menneskets reproduktion, give kræft samt give lever- og nyreskader. Der er nedsat en indsatsgruppe for at kortlægge forureningernes omfang og kilder.

Foto: Stig Nørhald/Biofoto/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

Klub 81

22:00
23:00