Danmarks største kunstige sø skaber debat

Fotos fra Tange Sø og Tange-værket. Gudenaacentralen - også kendt som Tangeværket - blev indviet den 8. januar 1921. Gudenaacentralen er Danmarks største vandkraftværk. Den ene fløj af Gudenåcentralens bygning lejes af Energimuseet, som bl.a. anvendes til at fortælle historien om værkets tilblivelse.

Skrevet af

26. januar 2021

Danmarks største kunstige sø, Tange Sø ved Bjerringbro, har skabt stor debat og været skyld i hovedbrud hos miljøministre siden 1990’erne. Og debatten ruller stadig.

Søen, der er på størrelse med 750 fodboldbaner, er højt elsket af mange lokale fra området omkring Silkeborg, Viborg, Bjerringbro og Ans. Her kæmper flere for at bevare søen.

Imens kæmper blandt andet lystfiskere og Danmarks Naturfredningsforening for at fjerne dæmningen, der skaber søen, fordi den sætter en prop i Gudenåen og forhindrer fisk som laks og ørred i at kunne svømme videre op af åen for at yngle.

Torben Kaas, der er formand i Danmarks Sportsfiskerforbund, mener, at søen bør nedlægges:

“På bunden af Tange Sø har vi et fuldstændigt enestående flodlandskab for danske forhold, hvor Gudenåen har reel flodkarakter. Den har nogle rigtig flotte fald og ligger i en helt vidunderlig ådal. Det kan man jo ikke se, og det vil vi rigtig gerne have tilbage, så vi får den naturlige danske natur, som på det her punkt er enestående, tilbage til befolkningen,” siger Torben Kaas til Radio4 Morgen.

Miljøminister Lea Wermelin har nedsat en arbejdsgruppe, der har fået til opgave et finde en løsning på, hvad der skal ske med søen.

Jarl Gorridsen, der er formand i foreningen Bevar Tange Sø og byrådsmedlem i Silkeborg Kommune for Venstre, mener ikke, at søen skal nedlægges:

“Der bor 17.000 mennesker omkring søen, og vi har et enormt rekreativt udbytte af den. Den er en karakteristisk del af vores landskab og hverdag. Vi sejler på den, svømmer i den, går tur omkring den, fisker i den og nyder den. Så vi synes, det er voldsomt, hvis den skal væk,” siger Jarl Gorridsen til Radio4 Morgen.

Der er sidste møde i ministerens arbejdsgruppe mandag den 1. februar, og det forventes, at miljøministeren træffer en endelig beslutning i løbet af foråret.

Hør interviewet med Torben Kaas, der er formand i Danmarks Sportsfiskerforbund:

Lyt til interviewet med formand for foreningen Bevar Tange Sø og byrådsmedlem i Silkeborg Kommune for Venstre, Jarl Gorridsen:

Foto: Brohus Anders/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

NATTEVAGTEN HIGHLIGHTS

01:10
02:10